Selgusid parimad liha-, kala-, pagari- ja kondiitritooted

maaelu.postimees.ee
Uuendatud 22. märts 2024, 14:26
Copy
Rain Kuldjärv ja Sirje Potisepp 2024. aasta hõbemärgise saanud toodetega.
Rain Kuldjärv ja Sirje Potisepp 2024. aasta hõbemärgise saanud toodetega. Foto: Erakogu

​Eesti Parima Toiduaine konkursi komisjon hindas kahe päeva jooksul ligikaudu sadat uut kodumaist toodet ja selgitas välja iga toidukategooria võitjad, mis lähevad püüdma parima toiduaine tiitlit. Eile selgusid konkursi hõbemärkide jagamisel 2024. aasta parim liha-, kala-, pagari- ja kondiitritoode.

Hindamiskomisjoni esimehe toiduteadlase Rain Kuldjärve sõnul oli kõige tihedam konkurents traditsiooniliselt lihatoodete seas. „Torkas silma, et tootearendus on seotud palju maailmatrendidest tulevate ideedega, näitena võib tuua kohalikud salaami ja chorizo vorstid või Caesari marinaadi ja barbeque kastme kasutamise. Domineeris kanaliha, kuid tugevalt olid esindatud ka sealihatooted, erinevad grillvorstid ja eestlaste seas armastatud pasteet,“ ütles Kuldjärv.

Ta lisas, et suund on üha väiksematele pakenditele: „Pakendid on väiksemad ja toote ümber tihedamalt, samuti on märgitud info, milliste jäätmete hulka need sorteerida“. Tihedast konkurentsisõelast väljus suurima punktisaagiga trühvlisalaami, mis on pakendatud uude taaskasutatavasse skin-pakendisse.

Põnevaid maitsekombinatsioone on leiutatud ka kalatoodete populariseerimiseks. „Ka siin näeme trendi väiksemate portsjontoodete suunas, mida on mugav kiirelt valmistada ja tarbida − näiteks burgerid ja nagitsad. Populaarsete kananagitsate pealt on võetud idee teha kalanagitsad, et panna ka lapsed rohkem kala sööma,» sõnas toiduteadlane.

Pagaritooteid iseloomustas hindamiskomisjon märksõnadega „tervislikkus ja kvaliteet käsikäes“. „Tooted sisaldavad kiudaineid ja idandatud terasid. Ka siin on hapusaia ja baguette’i näol näha maailmatrendide mõju, samas vastukaaluks esineb ka kodumaisuse ja traditsioonide austamist – näiteks on välja töötatud rukkileib idandatud teradega kultuuripealinn Tartu auks,“ ütles komisjoni esimees.

Kondiitritoodete ehk maiustuste osas tõi Kuldjärv välja suundumuse väiksematele portsjonitele − tarbijad tahavad osta korraga väiksemaid koguseid. „Üheltpoolt vähendab see raisku minemise, teisalt ületarbimise ohtu,“ nägi Kuldjärv positiivseid külgi ja lisas, et maiustuste puhul on endiselt peamine kõrge kvaliteet ja maitsemeeltele pakutav nauding. Tema sõnul võib maiustusi süüa vähem, ent need peavad olema kõrge kvaliteediga. 

Toiduliidu juht Sirje Potisepp võttis 2-päevase hindamismaratoni kokku tänusõnadega komisjonile. „Hindamine on vastutusrikas ja toodetel sageli väga väikesed vahed, hindajatöö pole sugugi kerge,“ märkis Potisepp ja tunnustas komisjoni liikmeid pikkade tööpäevade eest. „Meie juubelikonkurss on siiski alles poolel teel – järgmisel nädalal toimub põnev väikeettevõtete voor, siis Rahva Lemmiku valimine ning lõpuks selguvad kuldmärgiste saajad,“ lisas ta.

Eesti Parim Toiduaine 2024 selgub 16. aprillil.

Konkursi Eesti Parim Toiduaine 2024 hõbemärkide võitjad

Eesti Parim Kalatoode 2024 on Saare Kala Tootmine OÜ Forellivardad köögiviljadega punases marinaadis. Need on vikerforellifilee vardad köögiviljadega, mis valmis kohe grillimiseks. Kiireltvalmivaid forellivardaid on lihtne ja mõnus nautida nii tegusal argipäeval kui ka hetkedel, mil pere või sõbrad on koos. Punane marinaad lisab hoolega valitud forellitükkidele veidi särtsakust.

Eesti Parim Lihatoode 2024 on Lunden Food OÜ seamaksapasteet. Pasteet valmib väga koduselt, maks ja köögiviljad praetakse pannil, kus need pruunistuvad ja tootele väga mõnusa koduse maitse annavad. Chef Lundéni seamaksapasteet on kreemja konsistentsiga, loomulikult tehtud ehtsa võiga ning ei sisalda ei säilitus- ega ka lisaaineid. Toode on laktoosivaba. Toode on väikeses käepärases karbikeses. Kui kogu toodet korraga ära ei tarbi, on see võimalik kartongist ümbrisega uuesti sulgeda ning külmkappi panna. Kartongist ümbris on asendus plastikust kaanele.

Eesti Parim Pagaritoode 2024 on Fazer Eesti OÜ baguette röstsibulaga. Pikalt kääritatud nisutaignast käsitsi valmistatud baguette’ile annab võrratu maitse röstitud sibul ning puisteks kasutatud seemnete ja maitseainete segu. Toode on kuldpruuni krõbeda koorikuga ja sellel on eriline keeruga vorm. Uudse maitsekooslusega baguette sobib hästi erinevate roogade kõrvale või ka suupisteks koos tavalise taluvõi, toorjuustu või prosciutto singiga.

Eesti Parim Kondiitritoode 2024 on Orkla Eesti AS Kalev KUMMIKAD vegan kummikommide segu. Lõbusate emotikonide kujulised vegan kummikommid on kõrge, 29% mahlasisaldusega. Kommid on želatiini- ja säilitusainete vabad, ei sisalda asovärve ning nende tootmisel on kasutatud sertifitseeritud suhkrut ja RSPO palmiõli. Sobilikud ka taimetoitlastele. Uudsesse kummikommide sarja kuuluv toode on kategooria keskmisest madalama suhkru- ja energiasisaldusega. Pakendist leiab kolm erinevat mahlast maitset − õuna, virsiku ja vaarika maitsega kommid.

Esimesel hindamispäeval kuulutati välja järgmised võidutooted: Eesti Parim Piimatoode 2024 – Tere AS Hellus mango-aprikoosi-avokaado keefirijook, Eesti Parim Köögiviljatoode 2024 - Kadarbiku Köögivili OÜ traditsiooniliselt hapendatud peakapsa kimchi, Eesti Parim Valmistoit 2024 - Saarioinen Eesti OÜ kaera-apelsinipannkoogid, Eesti Parim Kaste 2024 - Saaremaa Piimatööstuse Mo Saaremaa juustukaste, Eesti Parim Puuviljatoode 2024 - Salvesti PÕNN Ökoloogiline kuivatatud ploomi püree, Eesti Parim Magustoit 2024 - Tere AS Deary glasuuritud tofu vanillibatoonike, Eesti Parim Lastetoit 2024 - Salvesti PÕNN Ökoloogiline teraviljapuder piima ja puuviljadega.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles