Looduskalender Kolmapäeval algab kevad: õietolm on juba õhus

Kristel Vilbaste
Copy
Veel on õhus vaid leppade ja sarapuude tolm, mis inimese suhtes natuke leebem, aga et eestlaste seas on allergikuid 10%, siis paljudel on algamas toasistumise aeg.
Veel on õhus vaid leppade ja sarapuude tolm, mis inimese suhtes natuke leebem, aga et eestlaste seas on allergikuid 10%, siis paljudel on algamas toasistumise aeg. Foto: Marianne Loorents

​„Kriuks, kriuks, kriuks!“ räägib öösel mahasadanud sulalumi mu taldade all. Ta on veel nii puhas ja helevalge, et ei taha tallumist. Aga selle valge lumeteki alla jäi mu pühapäeva õhtul kokkuriisutud õunapuu lehtede kuhi, võtsin hetkeks selga sirutada, et ikkagi hingamise päev ja nii ta sinna jäigi lootuses hommikul tööd jätkata.

Tõepoolest on imelik, kuidas nädalalõpp Eesti kaheks lõi. Lõunasoojus ja mereline põhi. Pealinna rahvas pidi juba pühapäeval tuisulund silmist välja hõõruma, lõunlased nautisid putukate sebimist, päikest ja linnulaulu. Aga üks on kindel, astronoomiline kevad tuleb vääramatu jõuga, kolmapäeval, 20. märtsil kell 5.06 ta algab, pealinlane saab enne keskpäeva koos kevadega kõndida ja Loodusmuuseumi juures kasekese kommide ja kasemahlaga maiustada.

Lepatolm ja näsiniineroosa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles