Peakokk: lapsed ei oska taldrikule serveeritud praadi süüa (1)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Pärnu restorani Noot eakokk Rudolf Visnapuu nägu lööb hetkega särama, kui kokaametist rääkida saab ja suudab isegi kõigest halvast naeruga üle käia.
Pärnu restorani Noot eakokk Rudolf Visnapuu nägu lööb hetkega särama, kui kokaametist rääkida saab ja suudab isegi kõigest halvast naeruga üle käia. Foto: Urmas Luik

Lapsed ei oska nuga ja lõikelauda kasutada, kodudes lihtsalt ei tehta enam süüa, nentis presidendilt Valgetähe teenetemärgi saanud Rudolf Visnapuu, kes koos teiste Eesti peakokkadega käib põhikoolides 6.–9. klassi lastega kokkamas.

„Meie, peakokad, läheme retseptidega koolidesse, et propageerida toidu tegemist, näitame, et see pole tegelikult sugugi keeruline,” seletas Visnapuu.

„Ütlen ausalt, maalapsed on tunduvalt teadlikumad toidumaailmast. Väga paljud linnalapsed ei oska süüa teha, ­6.–9. klassi lapsed ei tea, kuidas porgandit koorida. Mõni laps hoiab sibulat esimest korda elus käes. Mõni lausa väriseb, kui hakkimiseks noa kätte võtab.”

Visnapuu mõistab, et elutempo on kiire, aga on väga lihtsaid variante. „Õpetame lastele võileiba tegema. Ei pea lihtsalt leiva peale vorstiviilu panema. Võib näiteks juustu ka panna ja siis mikrouuni, tuleb hoopis maitsvam toit. Tortillast saab pitsat teha: pane ketšupit, maitseainet ja juustu ja korraks ahju. Lihtne ja maitsev kõhutäis.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles