Nukker seis: veebruaris kattis põlde vaheldumisi vesi ja jää

maaelu.postimees.ee
Copy
Põld vee all.
Põld vee all. Foto: Erakogu

Eesti täppispõllumajanduse idufirma Paul-Tech analüüsis oma mullajaamade veebruari andmete põhjal möödunud kuu ilmastiku- ja põllutingimusi. Ülevaatest selgub, et külmunud maa takistas vee imendumist ning sellest tulenevalt kattis põlde kas vesi või jää, olenevalt temperatuurist. Selline olukord on põllukultuuridele kahjulik, põhjustades taimede vettimist.

Veebruar oli keskmisest kõrgema õhutemperatuuriga. Kuu esimesed neli päeva olid pehme ilmaga, kuid seejärel hakkas temperatuur tasapisi langema, saavutades madalama punkti 9. veebruaril, mil Virumaa põldudel langes ööpäeva miinimumtemperatuur taimiku kohal alla –25 kraadi.

Tartu- ja Jõgevamaal oli külmakraade paar-kolm kraadi vähem ning Lääne-Eestis ja saartel jäid temperatuurid –10 kuni –14 kraadi vahele. Temperatuurikontrastid Eesti eri piirkondade vahel olid sel päeval suured. Sealt edasi hakkasid temperatuurid taas kerkima, jõudes kuu keskel plusspoolele, kuid 18. veebruaril saime veel korra külma tunda. Kuu viimasel nädalal jäid ööpäeva keskmised õhutemperatuurid taas plusspoolele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles