Maakodu soetamise kaaslaenu tingimused muutusid karmimaks

maaelu.postimees.ee
Copy
MESi kaaslaen aitab kodu ehitada või renoveerida.
MESi kaaslaen aitab kodu ehitada või renoveerida. Foto: Marko Saarm

Alates 1. märtsist tõusis Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) pakutava eluaseme kaaslaenu maksimaalne intressimäär 3,5 protsendini ja laenutaotleja netosissetuleku nõue 1400 euroni. Kõige rohkem MES-i kaaslaenu abil kodude rajamist rahastava Coop Panga hinnangul on tegu jätkuvalt soodsa võimalusega maapiirkonnas kodu omafinantseeringu nõude täitmiseks.

Coop Panga kodulaenude äriliini juht Karin Ossipova kinnitas pressiteate vahendusel, et Coop Pank jätkab kaaslaenu soovitamist ning aktsepteerib seda jätkuvalt kodulaenu kaasfinantseeringuna, kuid palus kõigil uutel taotlejatel muutunud tingimustega arvestada.

Faktiboks: Mis muutub?

Alates 1. märtsist tuleb MES-i kaaslaenu kasutada soovijatel arvestada mitme olulise muudatusega.

Esiteks suureneb kaaslaenu maksimaalne intressimäär 2,5 protsendi pealt 3,5 protsendi peale. Tegemist on terveks kaaslaenu perioodiks fikseeritud intressiga ning see ei saa ületada panga pakutud kodulaenu intressi.

Teiseks tõuseb ühe laenusaaja netosissetuleku nõue vähemalt 1400 euroni kuus ja kahe laenusaaja korral vähemalt 2400 euroni kuus.

Kolmandaks, MES täpsustas tingimustes, et kaaslaenuga ostetav, renoveeritav või ehitatav kodu eluruumide pind peab oleme vähemalt 70 ruutmeetrit, kuid ei saa olla suurem kui 300 ruutmeetrit.

Samuti lisatakse nüüdsest kaaslaenu lepingusse tingimus, et elamu peab olema ehitatud vastavalt kehtivatele ehitusnormatiividele ja tagama sisekliima, mis võimaldab seal elada aastaringselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles