Turuinfot koguv Maaelu Teadmuskeskus jagab hinna ja varude andmeid Euroopa Komisjoniga

Katre Kirt
, Maaelu Teadmuskeskuse maamajanduse valdkonna juhataja
Copy
Teravilja hind sõltub sellest, mis toimub mujal maailmas.

 
Teravilja hind sõltub sellest, mis toimub mujal maailmas.  Foto: Elmo Riig

Mis huvitab inimest? Ilm ja hinnad. Mis huvitab põllumajanduspoliitika kujundajaid? Ilm ja hinnad.

Põllumajandustootjate sissetulek sõltub suurel määral nii saagikusest kui maailmaturul toimuvast. Näiteks on kusagil maailmas saak ootamatult hea, mis toob kaasa teraviljahindade langemise. Või lähiminevikust kõigil meeles mõlkuv tarneahelaid ja pakkumist mõjutav keeruline poliitiline olukord, mille tagajärjel teraviljahinnad tõusid.

Eesti toidutootja on sisuliselt hinnavõtja ja igasugune turuolukorra muutus avaldab sektorile mõju. Siiski, Euroopa Liidu ühisel turul on kokku lepitud poliitikamehhanismid, et stabiliseerida suuremaid turu kõikumisi. Seetõttu on liikmesriikidel kohustus ja huvi seirata põllumajandusturgudel toimuvat ning kogutakse kokkulepitud põllumajandussaaduste hindu.

2023. aasta lõpuni oli riigile pandud hinnakogumise kohustus lahendatud riigihanke kaudu. Hankelepingu alusel täitis seda ülesannet Eesti Konjunktuuriinstituut. 2024. aasta 1. jaanuarist lõpetati senine korraldus ning turuinfo kogumine muutus Maaelu Teadmuskeskuse põhikirjaliseks tegevuseks.

Turuinfot kogutakse ettevõtjatelt, kes tegelevad teravilja, õlikultuuride, piima, piimatoodete, liha, munade, kartuli, mee, köögi- ja puuvilja tootmise, kokkuostu või töötlemisega. Andmeid kogutakse nii hindade kui ka koguste kohta, et tagada riigi kohta kaalutud keskmise hinna seire. Toidujulgeoleku vaates on oluline teada ka riigi varude suurust.

Maaelu Teadmuskeskuses on kaks särasilmset turuinfo kogujat: Egle Jakin ja Janika Kolju. Sarnaselt kogu asutuse suhtumisega jälgivad ka nemad rangelt konfidentsiaalsuse reegleid. Ei avaldata andmed, mis võimaldaks andme­esitajat tuvastada – me hoiame oma andmeesitajate privaatsust.

Iga turuinfo valimisse sattunu panus on äärmiselt oluline. Oleme arendanud andmete esitamiseks võimalikult mugava süsteemi kliendiportaali kaudu. Eeldame, et peagi muutub andmete esitamine tavapäraseks tegevuseks, mis aitab igati kaasa toidutootmise stabiilsuse tagamisele. Kahtlustel, et kordame statistikaameti küsimusi, pole alust, kuna teeme igakülgset koostööd statistikaametiga, et vältida täpselt sama info kordusküsimist.

Mida me andmetega teeme? Eelkõige jagame hinna ja varude andmeid Euroopa Komisjoniga, kus kehtivad samalaadsed konfidentsiaalsusnõuded kui riigisiseselt. Avaldamist võimaldavad andmed leiab Maaelu Teadmuskeskuse koduleheküljelt.

Meenutuseks: avaldada saame vaid selliseid andmete kogumeid, kus andmeid on esitanud vähemalt kolm ettevõtet ning ükski neist ei oma ülekaalukat turuosa, mis võimaldaks ettevõtte esitatut kaudseltki tuvastada. Uuendame andmeid kolmapäeviti kella 14 ajal ning esimese viie nädala hindu saab sealt juba näha ning alla laadida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles