Mesinikud võivad varsti olla Euroopas haruldane nähtus (2)

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kuigi ajad on keerulised, tahab mullune aasta mesinik Mario Kalvet süstida ametivendadesse postiivsust: Euroopas on mesinikud ärganud ja soovivad võltsinguid täis meeturul korra majja lüüa.
Kuigi ajad on keerulised, tahab mullune aasta mesinik Mario Kalvet süstida ametivendadesse postiivsust: Euroopas on mesinikud ärganud ja soovivad võltsinguid täis meeturul korra majja lüüa. Foto: Erakogu

Tänu mesinike suurele tööle meevõltsingute tuvastamisel võib Eesti klient olla kindel, et sööb kvaliteetset ja kodumaist mett, kuid töövilju tootjad nautida ei saa: ajal, mil kõik hinnad tõusevad, on meehind languses. Mesinikud näevad nüüd vaeva, et kord majja luua Euroopa turul. Kuigi Euroopa riigid impordivad üle 40% meest, on see paraku triiki täis odavat ja võltsingukahtlusega mett, mistõttu ausad meetootjad löögile ei pääse.

„Mesindussektoris on väga tugev kriis,” sõnas Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu juhatuse esimees ja mullune aasta mesinik Mario Kalvet. Kuigi tarbijat võib rõõmustada, et mee hind, mis oli vahepeal 8–12 eurot, on langenud 6–8 eurole, on see tootjate jaoks teinud olukorra väga kriitiliseks. „Kui viis aastat tagasi oli hulgihind üle 4 euro, siis nüüd müüvad mesinikud mett alla omahinna. Iga hulgi müüdud meekilolt saab mesinik hulgihinnaga miinust 0,5–1 eurot kilo kohta. Aga mis on selle ajaga teinud palgad, elektrihind, talvesööt,” loetles ta.

Mesinikke päästabki Kalveti sõnul ainult oma kliendibaas ja korralik müügitöö. „See hoiab mesinikke elus. Kui mesinikud on ainult hulgimüügile keskendunud, on nad erakordselt raskes olukorras.”

Euroopas palju võltsmett

Kurbmäng seisnebki selles, et praeguseks saavad eestlased tänu kutseliste mesinike pingutustele süüa ilmselt Euroopa üht kvaliteetseimat mett. „Eestis on karmimad nõuded kui mujal Euroopas,” tõdes Kalvet. Kutselised mesinikud on võltsinguvaba meeturu nimel palju tööd teinud. Nii on näiteks Eesti riigi poolt Saksamaal akrediteeritud labor, tänu millele on avastatud palju odavat võltsingut. Samuti on regionaal- ja põllumajandusministeeriumis väljatöötamisel kava, et selline kontroll muutuks süsteemseks. „Kui vahepeal oli hetk, kus mesinikele tundus, et järelevalve puudub, siis praegu peame küll Madis Kallasele (regionaalminister – toim) tänulikud olema, et ta mesinike poolel on,” ütles Kalvet ja lisas, et muret valmistab see, et seadused ei võimalda leitud võltsmeepartiisid hävitada, vaid need võivad edasi liikuda teistesse riikidesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles