Tartus saab õppida linnas toitu kasvatama

maaelu.postimees.ee
Copy
Emajõe aed.
Emajõe aed. Foto: Evelin Lumi

Oktoobri lõpuni saab Tartus koguda teadmisi ja näpunäiteid selle kohta, kuidas ka linnakeskkonnas saab endale toitu kasvatada.

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluv projekt „Kasvades oma toiduga” korraldab loengutest, talgutest ja töötubadest koosneva sündmustesarja, mille käigus saavad linnas toidu kasvatamise huvilised oma teadmisi täiendada ja praktilisi oskusi lihvida. Teadmisi jagatakse oktoobrikuu lõpuni.

Järgmine loeng toimub juba 15. veebruaril Tartu loodusmajas, kus Räpina Aianduskooli õpetaja Tairi Kruusma räägib köögiviljade külvamisest. „Loodame, et meie sündmused julgustavad rohkem inimesi endale linnas toitu kasvatama, sest tarbeaiandus on üks oluline ellujäämise kunst, mis muuseas aitab enda toidulauda rikastada. Tartu linnas on mitmeid võimalusi toitu kasvatada ka linna maal erinevates kogukonnaaedades, nii et kellel soov, saab juba sel aastal enda peenramaaga algust teha,” rääkis projekti kogukonnaaianduse programmi eestvedaja Gloria Niin.

Sündmustesarja fookuses on toidu kasvatamine keskkonnasõbralikult ja mahepõllumajanduse põhimõtteid järgides. Kevadised loengud keskenduvad külvamisele, taimede valikule ja looduslike materjalide kasutamisele aias. Veebruaris, märtsis ja aprillis toimuvad loengud Tartu loodusmajas. Alates maikuust kolitakse õue ja üritused toimuvad Tartu kogukonnaaedades.

Sündmustel osalemine on tasuta, vajalik etteregistreerimine. Täpsem info siin.

Aiatarkuse loengud veebruar – mai 2024

N 15. veebruar kell 18 Tartu loodusmajas

Köögiviljaseemnete külvamise ABC

Teadmisi jagab Tairi Kruusma Räpina Aianduskoolist.

N 21. märts kell 18 Tartu loodusmajas

Looduslähedase aia loomise põhimõtted

Permakultuuri lähenemisest räägib Marian Nummert.

P 14. aprill kell 11–15 Tartu loodusmajas

Suur seemnepäev!

Loenguprogramm, võimalik osta ja vahetada seemneid, seemnelindi valmistamine. Esinevad Seemneraamatukogu eestvedaja Tiina Lutter, Tiia Morfin Vanaema Aiast.

L 11. mai kell 12 Emajõe aias

Vitstest punutiste tegemise talgud

Juhendavad Gloria Niin ja Jaana Ahlberg.

P 26. mai kell 12 Tartu Maheaia Linnupargi aias

Söödavad püsikud aias

Oma kogemusi jagab Heldor Sepp Tsirgumäe toidusalust.

„Kasvades oma toiduga“ kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi. Projekti eesmärgiks on suurendada laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest. Tegevused toetavad Tartu ja Lõuna-Eesti lasteaedade ja koolide juurde aedade rajamist ning soodustavad Tartu kogukonnaaedade võrgustiku loomist. Projekti viivad ellu Eesti Maaülikooli Mahekeskus ja Tartu loodusmaja koordineeritav Rohelise kooli programm, partner on Tartu 2024.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles