Milliseid on külastajate seas kõige popimad tuletornid?

maaelu.postimees.ee
Copy
Kõpu tuletorni käis mullu vaatamas 18 681 inimest.
Kõpu tuletorni käis mullu vaatamas 18 681 inimest. Foto: Kadri Suurmägi

2023. aastal külastas avatud tuletorne 77 113 inimest, mis on 22 493 inimest vähem kui aasta varem. Toona leidis pea 100 000 huvilist tee tuletornidesse.

Transpordiameti haldusosakonna halduri Andres Unni sõnul võib külastuslangust võrreldes 2022. aastaga põhjendada sellega, et kui koroonaajal kasvas siseturism, siis nüüd tundub, et inimesed reisivad jälle rohkem Eestist välja. Samuti olid eelmisel aastal mõnda aega remondis nii Ristna kui ka Tahkuna tuletornid.

„Sõrve tuletorni külastajate arv oli 26 798 inimest ning see on jätkuvalt kõige populaarsem torn. Hea meel on tõdeda, et tuletornid pakuvad Eesti inimestele ikka suurt huvi,“ märkis Unn.

Sõrve tuletorn Saaremaal
Sõrve tuletorn Saaremaal Foto: Sõrve tuletorn

Sõrve tuletornile järgnes samuti teist aastat järjest külastuste arvult maailma kolme vanima tegutseva tuletorni hulka kuuluv Kõpu tuletorn, mida käis vaatamas 18 681 inimest. Esiviiskusse kuuluvad veel Tahkuna (8005 külastajat), Kihnu (6300 külastajat) ja Pakri (4488 külastajat).

Alates 2022. aastast on suletud Suurupi mõlemad tuletornid, kuid samal aastal avas taas külastajatele uksed uuenduskuuri läbinud Ruhnu tuletorn.

Ruhnu tuletorn avati pärast põhjalikku uuendamist.
Ruhnu tuletorn avati pärast põhjalikku uuendamist. Foto: Irina Mägi

Kõik töötavad Eesti tuletornid, mida on kokku 55, kuuluvad Transpordiametile. Külastajatele on suveperioodil avatud 11 tuletorni: Sõrve, Kõpu, Vormsi (Saxby), Ristna, Tahkuna, Pakri, Ruhnu, Kihnu, Osmussaare, Naissaare ja Vilsandi tuletornid.

Renoveeritud Kihnu tuletorn on populaarne külastuskeskus. Fotod Urmas Luik FOTO: Urmas Luik/Parnu Postimees /
Renoveeritud Kihnu tuletorn on populaarne külastuskeskus. Fotod Urmas Luik FOTO: Urmas Luik/Parnu Postimees / Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ettevalmistused käivad Narva-Jõesuu tuletorni avamiseks ning soov on leida operaator ka Tallinnas paiknevatele kahele tuletornile, et need siis külastajatele pärast remonti avada.

Avatud tuletornide kaardi leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles