Nõuandeid rohenäppudele Millist kasvuhoonet osta?

Korralik kasvuhoone võib täita mitut eesmärki: seal saab kasvatada köögivilju ja samal ajal, kui ruum seda võimaldab, kujundada sellest ka meeldiva istumiskoha, kus jahedama ilmaga oma aia ilu nautida. Foto: Esther Merbt/Pixabay
Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy

Kauplejate sõnul hakatakse kasvuhooneid ostma juba veebruari lõpus. Ja kuigi hinnatõus pole ka kasvumajasid puutumata jätnud, on nende müüginumbrid siiski tõusujoones liikunud. Millist kasvuhoonet võiks aga eelistada? Ja kui palju on erinevaid kasulikke lisasid, mille võiks sellele soetada?

"Kasvuhoonete ostu põhihooaeg algab veebruari lõpust ning kestab mai lõpuni. Kõige kiiremad päevad on märtsis-aprillis,” sõnas Anu Poed OÜ juhataja Ülle Raudsepp veebipoe kasvuhooned.ee müügistatistikat vaadates.

Ka Bauhofi müügi- ja turundusjuht Marge Kikas tõi välja, et kasvuhoonete ost sõltub väga palju ilmast ja sellest, kas maapind on veel külmunud – reeglina on näha müüginumbritest, et kasvuhoonete müük läheb lahti märtsist või aprillist.

Milleks on kasvumaja tarvis?

Milline kasvuhoone siis on hetkel populaarne? Selgub, et ostjad kaaluvad ostuhetkel, kas soovivad kasvuhoonest kujundada ka kena aias istumise koha või on kasvumaja mõeldud ikkagi eelkõige ainult taimekasvatuseks. Sellest lähtuvalt valitakse kas klaasist või polükarbonaadist ehk kihtplastikust kasvuhoone.

Anu Poed OÜ vahendab Taanis toodetud JULIANA kasvuhooneid juba 24. hooaega. „Meie kogemuse järgi eelistatakse tumedat värvi ning karastatud klaasidega kasvuhoonet. Seda eelkõige ilu silmas pidades, sest kasvuhoone on lisaks taimede kasvatamisele ka aia ehe,” tõi ta välja.

Kui aias on rohkem ruumi, valitakse võimaluse korral ruutmeetritelt natuke suurem kasvuhoone kui algselt planeeritud, sest Raudsepa sõnul on elu näidanud, et tühjaks kasvuhoone ei jää. „Kasvuhoonesse rajatakse aina rohkem ka istumiskohti, nii mõneski kodus on puhkeala isegi suurem kui taimede kasvatuse ala,” tõi ta välja.

Eelmisel aastal oli JULIANA kasvuhoonete tehasel 60. sünnipäev, mille tähistamiseks valmistati kõrge ja ruumikas juubelikasvuhoone ehk 25,6m2 suurune Grand Oase paviljon. "Sellisse kasvuhoonesse sisse astudes üllatub ka kogenud kasvuhoonetega tegeleja kui ilus ja kõrge võib üks kasvuhoone olla," vahendas Ülle Raudsepp emotsioone.
Eelmisel aastal oli JULIANA kasvuhoonete tehasel 60. sünnipäev, mille tähistamiseks valmistati kõrge ja ruumikas juubelikasvuhoone ehk 25,6m2 suurune Grand Oase paviljon. "Sellisse kasvuhoonesse sisse astudes üllatub ka kogenud kasvuhoonetega tegeleja kui ilus ja kõrge võib üks kasvuhoone olla," vahendas Ülle Raudsepp emotsioone. Foto: Erakogu

Kes aga taimed esikohale seab, valib Raudsepa sõnul võimalikult paksude polükarbonaatplaatidega kasvuhoone, sest sellises kasvuhoones on soojem ning ööpäevane temperatuurikõikumine jaotub ühtlasemalt ja kaitseb taimi kõrvetava päikese eest. „10mm polükarbonaatplaatidega kasvuhoonesse saab juba varakevadel, näiteks märtsi alguses, redised külvata, ning nii saab ühe saagi korjata juba enne tomatite istutamise aega,” tõi ta näite.

Sama kinnitab ka Kikas. Ta toob välja, et läbi aastate on ostjate lemmikute hulka kuulunud kihtplastikust kasvuhooned: kaarkasvuhooned, viilkatusega kasvuhooned ja seinakasvuhooned.

Kihtplastikust kasvuhoones soojem ning ööpäevane temperatuurikõikumine jaotub ühtlasemalt ja kaitseb taimi kõrvetava päikese eest.
Kihtplastikust kasvuhoones soojem ning ööpäevane temperatuurikõikumine jaotub ühtlasemalt ja kaitseb taimi kõrvetava päikese eest. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Argumendiks saab Kikase sõnul enamasti see, et sellist kasvuhoonet on lihtne kokku panna ning materjal kaitseb kahjuliku UV-kiirguse eest taimi ja hoiab sooja ühtlasemalt kui näiteks klaasmaterjalist kasvuhoone.

„Samas on klaasist kasvuhoone nagu aia aksessuaar kui näiteks see on kliendile oluline,” toob ka tema välja, et ostuhetkel peab kliendile olema selge, millised on tema ootused ja soovid kasvuhoonele.

Lisavarustuseta naljalt ei saa

Ülle Raudsepp sõnas, et tänapäeval ostetakse väga harva kasvuhoone ilma lisavarustuseta, nii et lisaks soovitatakse enamasti soetada endale automaatseid luugiavajaid ja tilkkastmissüsteeme.

„Kasvuhoone lisatarvikutest ostetakse kõige rohkem taimede ülessidumiseks rõngaid, ning automaatseid luugiavajaid. Ilma taimerõngaste ja automaatsete luugiavajateta ei mäletagi, millal viimati kasvuhoone osteti,” meenutas ta ja lisas, et ka sel juhul on paljudele klientidele ka lisavarustuse välimus oluline – kui on ikkagi tume kasvuhoone, soovitakse ka musta värvi automaatseid luugiavajaid.

Foto: kasvuhooned.ee

Populaarsuselt järgmised lisad on erinevad riiulid. „Tänapäevale kohaselt on lisade hulgas ka eraldi mobiiltelefoni või tahvelarvuti hoidja, mille saab kinnitada profiilide vahele kasvuhoonesse sobivasse kohta,” üllatas ta.

Kui on aga soovi ja võimalusi, saab oma kasvuhoonet täiendada lillepotihoidjate, ereda päikesevalguse ning kuumuse eest kaitsvad varjutusrulood ning varjutuskangaga, osta saab termomeetreid, LED valgusteid jm.

Ka Marge Kikas tõi välja, et erinevad automaatsed süsteemid on väga hinnas, sest aiaomanikud soovivad suvisel ajal ka puhata ja ringi sõita. „Suvisel ajal vajab aed rohkelt hoolt, eriti kuumadel päevadel. Samal ajal toimub palju üritusi, millest tahaks osa võtta, kuid suured rohenäpud ei saa kodust lahkuda, sest taimed vajavad regulaarset kastmist,” sõnas ta ja lisas, et automaatset kastmissüsteemi on lihtne paigaldada nii kasvuhoonetesse kui ka näiteks peenarde vahele.

Samuti on väga tarvilik lisa automaatne luugiavaja. „See sobib igat tüüpi kasvuhoonele ja avab luugi temperatuuridel 18–25°C juures. Nii saab aednik rahuliku südamega osa võtta suveüritustest, teades, et taimed on hoolitsetud,” sõnas ta.

Hinnad on erinevad

Kasvuhooneid leiab eri hinnaklassis ja nii võib mõnest poest leida kasvumaja 600 euroga, teises maksab kasvuhoone 3000–4000 eurot. Et hinnatõus pole ka kasvuhooneid puutumata jätnud, siis uurime, kas see on mõjutanud ka müüginumbreid.

„Kasvuhooneid ostetakse ikka, kvaliteetne kasvuhoone on investeering väga pikaks ajaks,” sõnas Anu Poed OÜ juhataja Ülle Raudsepp. Korralik kasvuhoone võib ju kesta aastakümneid ja nii on see investeering mitmeteks aastateks.

„Kvaliteetsesse ja hästi paigaldatud kasvuhoonesse võib suhtuda küll, kui investeeringusse, sest see teenib sind mitu aastat. Seda mõtet toetavad ka meie müüginumbrit, kus iga aasta on kasvuhoonete ja taimede eelkasvatuse numbrid tõusujoones,” lisas ka Marge Kikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles