Koriander viib mürgid kehast (1)

Marju Lina
, ajakirjatoimetaja
Copy
Koriandri lehed tuleks tarvitada kohe peale lõikamist, need ei säili hästi. 
Koriandri lehed tuleks tarvitada kohe peale lõikamist, need ei säili hästi. Foto: Shutterstock

Arvatakse, et koriandrit, kuulsat ravim- ja maitsetaime, on kasvatatud juba 3000 aastat. Vahemere äärest viinud vallutajad Rooma impeeriumi ajal taime Põhja-Euroopasse ning Prantsusmaale, kus osavad munkadest viinameistrid lisasid seda šartröösi ja benediktiini. Ka Saksa liköörile kümmelile annab sellele omase maitse koriander.

Indias on koriander absoluutselt trooniv maitseaine. Noore taime lehtedega maitsestatakse karriroogi ja suppe, seemneist saab vürts. Seemned leiavad tee ka marinaadi, aga röstituna ja jahvatatuna, sest need on üpris kõvad. Koriandrit kasutatakse nii pagari- kui ka lihatööstuses, seda lisatakse siirupitesse, maiustustesse ja alkoholi. Iraanlased panevad koriandrilehti riisiroogadesse ja hautistesse, nende uusaastalauale kuuluva rohelise omleti kookoo täidiseks on koriandrilehed.

Tais lisatakse supi sisse ka koriandrijuurt, hispaanlaste rahvuslik küüslaugukaste mojo verde saab oma kauni rohelise värvi koriandrilehtedest.

Asjatundjad õpetavad, et toiduvalmistamisel tuleks koriandrit lisada mõni hetk enne roa valmimist. Pikem keetmine võib maitse hajutada.

Päikeseline kahjurivaba aed

Osta saab koriandrit nii seemnetena kui ka jahvatatult, kuid targem on osta terveid seemneid, mis säilivad pea igavesti, ajaga nende aroom vaid tugevneb. Taime kasvatatakse ka aias, hea on selleks päikeseline koht ja toitainerikas liivane pinnas.

Aias on taim kasulik, sest ta lõhn peletab kahjureid. Pärast korjamist võiks teda kuivatada kimpudes, mille alla tuleks seada paber või nõu, kuhu kukkuvad seemned koguda. Eeterlikud õlid, mis annavad koriandriseemnetele maitse, tekivad osaliselt alles seemnete kuivatamisel. Ent lehed säilivad halvasti ja neid tuleks kasutada kohe peale lõikamist.

Koriandriseemneid ja -õli on kasutatud veresuhkru alandamiseks. Ka on koriandris hulk antioksüdante.

Kõhuvaevuste korral on kaugetest aegadest peale joodud koriandriteed. On täheldatud ka, et taimel on tugev mürke eemaldav toime, mis aitavat isegi elavhõbedat turvaliselt kehast väljutada.

Retseptisoovitus: Imelihtne ceviche

Adeele-Brigitta Kont-Kontson.
Adeele-Brigitta Kont-Kontson. Foto: Erakogu

Adeele-Brigitta Kont-Kontson

Restorani Parrot peakokk

Koriander on imeline, tugevalt aromaatne maitsetaim, mida meie kasutame nii värskete lehtede (üldjuhul ceviche’i ehk sidruni- või laimimahlas marineeritud värsket kala valmistades) kui ka kuivatatud seemnetena, et anda lihale maitseerilisus.

Kuna koriander on eriti oluline maitsetaim Peruus ja meie restorani köök hoiab suunda just sinnapoole, on koriander meil eriti au sees.

Koostisosad

koriander (värske, mida rohkem, seda maitsvam)

lõhefilee (sobib hästi ka rasvane valge kala ja näiteks tuunikala)

sidruni- või laimimahl (piisavalt, et leemeke kala ära marineeriks)

värske avokaado kuubikud

punane sibul (hakitud)

tšilli (meelepäraselt)

sool

suhkur

Segada kõik kokku ja lasta sidrunil või laimil 5–10 minutit kalal küpsetada ja marineerida. Kõrvale sobivad eriti näiteks bataadikrõpsud või meelepärased kuivikud.

Indias keedetakse koriandriseemneid vees ja juuakse tõmmist nohu peletamiseks. Kõrgelt hinnatakse koriandrit ka Hiina meditsiinis. Sellega ravitakse songa, iiveldust, leetreid ja muidugi kõhutõbesid.

Keskajal olnud rasedaks jäämist ihkav naine sidunud vasaku jala siseküljele eri andmeil 11 kuni 30 koriandriseemet – see nõks aidanud kindlasti lapseootele jääda. Põhjavietnamlaste seas on uusaastatraditsiooniks tắm lá mùi Tết, koriandripuhastus – supeldakse taime lehtedest küllastunud vees, et peletada eemale kõik vanad mured.

Vihkamise päev

Meie tähistame 24. veebruaril Eesti Vabariigi sünnipäeva, siin-seal aga peetakse tähtpäeva, mis märgib sallimatust koriandri vastu. Asi sai alguse Facebooki grupist I Hate Coriander (ma vihkan koriandrit), millega liitusid need, kes tahtsid avalikult välja öelda, kuidas nad koriandrit jälestavad. Grupis on hetkeseisuga 283 000 liiget.

Arvatakse, et koriandrit põlgab umbes 10% maailma inimestest. Nime sai taim kreeklastelt, koris tähendab kreeka keeles lutikat ja väidetavalt polnud nimepanek juhuslik. Paljud inimesed leiavadki koriandri lõhnavat nagu lutikas ja maitsevat nagu seep. See Facebooki grupp on palunud restorane märkida menüüs ära, kui toit sisaldab koriandrit, ähvardades avalikult häbistada kõiki söögikohti, mis seda palvet ignoreerivad.

Koriandri vihkamise päeval soovitavad grupi liikmed postitada mõnel sotsiaalmeedia platvormil koriandrit mõnitavaid meeme, unustamata lisamast teemaviidet #IHateCoriander. Ja kahtlemata ei peaks sööma koriandrit. Solidaarsusest selle päeva tähistajatega võivad ka koriandriarmastajad asendada koriandri sel päeval toidus näiteks peterselliga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles