Ettepanek ääremaade päästmiseks: kehtestame linnas ummikumaksu (4)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Regionaalminister Madis Kallas: see lisaraha on paljudele omavalitsustele praegu elu ja surma küsimus. „Muidu ei saa nad oma eelarvet kokku. Kui nad saavad täiendava tulu juurde, saavad vähemalt oma eelarve tasakaalu ja teenuseid jätkata.”
Regionaalminister Madis Kallas: see lisaraha on paljudele omavalitsustele praegu elu ja surma küsimus. „Muidu ei saa nad oma eelarvet kokku. Kui nad saavad täiendava tulu juurde, saavad vähemalt oma eelarve tasakaalu ja teenuseid jätkata.” Foto: Sander Ilvest

Regionaalministeerium tahab juba sel kuul tuua riigikokku seadusemuudatused, mille järgi jagataks omavalitsustele eraldatav raha lihtsustatult öeldes ümber nii, et rikkamatelt võetakse vähemaks ja suunatakse see raha vaesematele. Lisaks pakutakse linnadele-valdadele võimalust kehtestada kohalikke makse.

Tegelikult alustati omavalitsuste raha ümberjagamist juba mullu. Regionaalminister Madis Kallas rääkis, et eelmisel aastal jagati ümber 8,3 miljonit eurot ja suurim kasusaaja oli Narva ühe miljoniga.

„Tänavu peame tegutsema jõulisemalt. Hetkel soovime ümber jagada 50 miljonit eurot, sellest pool tuleks Tallinna kasvu pealt. Rõhutan – kasvu pealt. Me ei vähenda kellegi baasi. Tallinnal kasvab tulumaksult laekumine igal aastal, me võtame mingi osa sellest kasvust ära,” seletas minister. Ta lisas, et see lisaraha on paljudele omavalitsustele praegu elu ja surma küsimus. „Muidu ei saa nad oma eelarvet kokku. Kui nad saavad täiendava tulu juurde, saavad vähemalt oma eelarve tasakaalu ja teenuseid jätkata.”

Kui Tallinn oleks suurim loovutaja, siis suurimad kasusaajad on Kallase sõnutsi ülekaalukalt Ida-Virumaa omavalitsused.

Ühe käega annab, teisega võtab

Eesti omavalitsusi ühendava linnade ja valdade liidu juhatuses on valdavalt suuremate omavalitsuste esindajad ja nii ei üllata, et liit säärast raha ümberjagamise plaani ei toeta.

„Asi pole selles, kelle käest võetakse ja kellele antakse, vaid riik võtab rohkem kui annab, nii iga omavalitsuse puhul,” selgitas linnade ja valdade liidu juhatuse esimees, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. „Minister ja riik püüavad täita Robin Hoodi rolli, aga seda Robin Hoodi ei ole, sest tema võttis rikaste käest ja andis vaestele, aga praeguses situatsioonis ei saa vaesed sisuliselt midagi juurde, aitab vaid miinust pisut vähendada,” rääkis ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles