Teadlased tutvustavad Brüsselis ühtse tervise teaduse tippkeskuse loomise ideed (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Nii inimesi kui ka loomi ohustavad samad haigustekitajad ning mõlemad on tugevalt seotud ka looduskeskkonna ja ökosüsteemiga meie ümber.
Nii inimesi kui ka loomi ohustavad samad haigustekitajad ning mõlemad on tugevalt seotud ka looduskeskkonna ja ökosüsteemiga meie ümber. Foto: Jüri Etverk

Kolmapäeval, 31. jaanuaril toimub Brüsselis Eesti alalises esinduses Euroopa Liidu juures seminar, kus Eesti Maaülikooli ja partnerülikoolide Tartu, Helsingi ning Bologna ülikooli teadlased tutvustavad terviseühtsuse (One Health) põhimõttel arendatavaid teadussuundi ning tippkeskuse loomise ideed.

Eesti Maaülikooli rektori professor Ülle Jaakma sõnul on ühtne tervis globaalselt järjest olulisemaks muutuv terviseuuringute valdkond, mis käsitleb inimeste, loomade ning keskkonna tervise vahelisi vastastikuseid seoseid.

„Näiteks ohustavad nii inimesi kui ka loomi samad haigustekitajad ning mõlemad on tugevalt seotud ka looduskeskkonna ja ökosüsteemiga meie ümber. Terviseühtsuse seosed tõusid avalikkuse teadvusesse COVID-19 pandeemia puhkedes, kuid igapäevaselt neile ei mõelda,“ selgitas ühtse tervise kontseptsiooni mõju meie elule professor Jaakma.

Professor Alireza Fazeli Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudist rääkis, et Eesti Maaülikooli ning Tartu Ülikooli teadlaste koostöös on meil väga head eeldused terviseühtsusele keskenduva teaduse tippkeskuse loomiseks Eestisse.

„Kavandatav tippkeskus vaatleb ühtse tervise temaatikat terviklikult, ühendades mitmeid distsipliine alates veterinaarmeditsiinist, biotehnoloogiast, biomeditsiinist ja kliinilisest meditsiinist kuni põllumajandus- ja keskkonnateadusteni ning kaasates välispartnerid Helsingi Ülikoolist Soomes ning Bologna Ülikoolist Itaalias,“ ütles professor Fazeli.

Tervishoius kehtib sama põhimõte, mis paljudes teistes valdkondades – ennetamine on parem kui hilisem ravi. „Usun, et oleme ühtse tervise tippkeskuse rajamisele Eestisse juba väga lähedal, sest meie selleteemaline projektitaotlus on Euroopa Horisondi Teaming taotlusvoorus jõudnud teise, otsustavasse kandideerimisvooru. Lisaks väga heade kompetentside olemasolule ning innovatsiooni toetavale ühiskonnamudelile on kõnekas ka Eesti geograafiline paiknemine. Euroopa Liidu piiririigina oleme justkui piirivalvuri rollis ka inimeste, loomade ja looduse tervist ohustavate tõvede levikul,“ selgitas Alireza Fazeli tippkeskuse rajamise eeldusi.

Sedasama rolli täidavad ka maaülikooli partnerid Soomes ja Itaalias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles