Aita aiataimedel sel muutlikul talvel elus püsida

Liisi Kont
, Räpina Aianduskooli puuviljanduse õpetaja
Copy
Noorte luuviljaliste tüve ümber kuhjatud lumi on parim külmakaitse.
Noorte luuviljaliste tüve ümber kuhjatud lumi on parim külmakaitse. Foto: Liisi Kont

Tänavuse talve algus oli imeline! Paks lumevaip kattis taimi ja pakkus neile kaitset. Kohati surus küll oma raskusega liialt okstele ning taimed vajasid aedniku abikätt, mis liigse lumekoorma maha raputaks. Siis aga tuli sula, siis jälle külmetas ja siis ...

Kui kohev lumi sajab puude-põõsaste okstele, ei juhtu sellest otseselt midagi halba. Kui lund saab liiga palju või kui läheb soojaks ja siis jälle külmetab, muutub lumi raskeks ja murrab oksad. Seetõttu tuleb lumi puudelt-põõsastelt maha raputada enne, kui sulaks läheb, või kui on juba näha, et oksad hakkavad liialt vastu maad kaarduma. Kindlasti vajavad lumeraskuse alt vabastamist kasvuhoone ning väiksemad aiaehitised, mille konstruktsioon ei pruugi väga tugev olla.

Sügis oli meil meeldivalt pikk ning mõni aednik võis viimased istutustööd jätta oktoobri lõppugi. Temperatuuride kõikumine praegusel ajal võib aga need taimed, mis korralikult juurduda ei jõudnud, maa seest välja kergitada. Kui maapind on jälle pehme, tuleks taimed tagasi mulda suruda. Kui see ei õnnestu, katta taimede juured saepuru või turbaga, et vältida külmumist.

Taimed, mille maapealne osa tugevaid miinuskraade ei talu, tuleb kattekangaga kaitsta juba sügisel. Kunagi ju ei tea, milline talv täpselt tuleb, seetõttu tuleb sügisel igaks juhuks rohkem pingutada, muidu saab kevadel vaid enda laiskust kiruda ja talvele alla vandunud taimi välja kaevata.

Külmaõrnad taimed

Meie aedades on taimeliike, mis –25 kraadiga kahjustada saavad – isegi siis, kui korrektselt kattekangast kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles