Kodus võiksid olemas olla just need ravimtaimed

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Koduste vahenditega saab paljusid tervisehädasid leevendada. 
Koduste vahenditega saab paljusid tervisehädasid leevendada. Foto: Karepa Ravimtaimeaed

Haigus ei hüüa kunagi tulles ja vahel juhtub, et kodus pole kiireks raviks midagi, arstile ka kohe ei saa ja apteeki ei jõua. Siis on hea, kui on varutud ravimtaimi või on maitseainete kapist midagi võtta.

Kel kroonilised haigused, võiks juba suvel-sügisel tagavaraks ravimtaimi varuda. Ka külmetused ja gripp on iga-aastane probleem, sellegi peale võiks enne mõelda. Annan mõned soovitused, mida eri murede korral kasutada.

Parimad palavikualandajad on pärnaõied, iisop ja musta leedri õied. 1 spl ürti valada üle kuuma veega ja juua. Maainimesed on külmetuse korral joonud ka vaarikavarre- ja -leheteed, hea on ka vaarikamoos.

Viirushaigusi hävitavad kõige paremini eeterlikke õlisid sisaldavad taimed: iisop, aed-liivatee, aedsalvei, aedmonarda, meliss. Maitseainekapist ka ingver ja nelk. Nendest taimedest võib teha teed. Enesetunnet parandavad ka angervaks, hobumadar, pärnaõied, need taimed toovad kehast välja jääkaineid, mida viiruste korral kehasse koguneb.

Köha korral aitavad männipungad, iisop, aed-liivatee, sookail. Hingamisteesid puhastavad rögast islandi samblik, paiseleht, teeleht, altee, kassinaeris, ka pärnaõied ja kõrge vägihein ehk üheksavägine. Tee valmistamiseks valada peenestatud taimed üle keeva veega, lasta tõmmata 15–20 min. Islandi samblikku on vaja keeta 30 min ja lasta tõmmata, kurnata ja enne joomist segada, et lima põhja ei vajuks. Ka sookail tahab 10–20 min keetmist ja siis seista. Sookailust võib tinktuuri ka varem valmis teha, et talvel hea võtta oleks. Aed-liivatee, iisopi ja männipungade auru võib ka sisse hingata.

Nohu vastu aitavad eeterlikke õlisid sisaldavate taimedega tehtud auruvannid ja salvid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles