Tippjuht: hinnasõda toob kaasa valusad tagajärjed (1)

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kõo põllumajandusettevõtete juht Maarika Susi 2022. aasta mais, kui samal sügisel valmis saanud Eesti suurim täislahendusega laudakompleks sai nurgakivi.

 
Kõo põllumajandusettevõtete juht Maarika Susi 2022. aasta mais, kui samal sügisel valmis saanud Eesti suurim täislahendusega laudakompleks sai nurgakivi.  Foto: Marko Saarm

2023. aasta põllumajanduse tippjuhi, Kõo põllumajandusettevõtete juhi Maarika Susi sõnul ongi asjaolu, et tal pole põllumajandusharidust, aidanud tal põllumajandussektoris töötades teha ratsionaalsemaid otsuseid. „Mul ei ole valdkonniti lemmiklapsi,” ütles ta.

„Mul on ilmselt koguni lihtsam,” nentis Susi. Ta arutles, et on inimlik, kui veterinaariharidusega juhi tähelepanu läheb rohkem loomadele, agronoomitaustaga inimesel põllule. Tema kirg on arvud. „Põllumajandus on põnev, siin ei ole rutiini. Tulemuseks ei piisa ainult sellest, et teeme hästi. Kui ei tule vihma või, vastupidi, on liiga palju vihma, siis pole ka maksimaalse panusega võimalik tulemust saada.”

Enam kui 20 aastat tagasi põllumajandussektorisse tööle tulnud Susi asus 2013. aastal Kõo põllumajandusettevõttes ametisse pearaamatupidaja-finantsjuhina, 2019. aastal sai temast tegevjuht. „Kõik grupi põllumajandusettevõtted tegelesid minu tööle asumise ajal justkui natuke samade asjadega – natuke oli kõigil loomi ja põldu. Nii saigi minu esimeseks ülesandeks luua süsteem.”

Nüüdseks on välja töötatud toimiv ringmajandus: Mangen PM toodab toorpiima umbes 60 tonni päevas, piimafarmide lägast toodetakse CNG-kütust, selle tootmisjääk väärindatakse uuesti, et saada rammu põldudele, kus kasvab teravili ja sööt lehmadele. „Kõik ettevõtted toetavad üksteist ning püüavad väärindada maksimaalselt teiste ja oma ettevõtete toodangut ja jääke,” selgitas ta.

Pikk visioon

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles