Eesti teadlased teevada revolutsiooni taimede sordiaretuses

maaelu.postimees.ee
Copy
METKis uurib taimebiotehnoloogia osakond uute aretustehnikate rakendusvõimalusi teravilja sordiaretuses peamiste probleemide lahendamisel, nagu haiguskindlus, umbrohtude allasurumisvõime ja saagikus.
METKis uurib taimebiotehnoloogia osakond uute aretustehnikate rakendusvõimalusi teravilja sordiaretuses peamiste probleemide lahendamisel, nagu haiguskindlus, umbrohtude allasurumisvõime ja saagikus. Foto: METK

Jõgeval tegutseva Maaelu Teadmuskeskuse (METK) teadlased on uute aretustehnikate abil tegemas revolutsioon taimede sordiaretuses. Nimelt avaldas teadusvaldkonna juhtiv kirjastus Springer Cham äsja raamatu “A Roadmap for Plant Genome Editing”, mis annab põhjaliku ülevaate uute aretustehnikate kasutamisest põllu- ja metsamajanduses. Väljaande autorite seas on teadmuskeskuse vanemteadurid Liina Jakobson ja Ljudmilla Timofejeva.

METKi teadlaste poolt kirjutatud peatükk süveneb odra sordiaretuse keerulisse maailma ja toob esile uute aretustehnikate revolutsioonilise rolli odra haiguskindluse, saagikuse ja stabiilsuse suurendamisel.

Uute aretustehnikate eeliseks on see, et sama lõpptulemus saavutatakse rutem. METKi taimebioloogia osakonna vanemteadur Liina Jakobsoni sõnul on uutel aretustehnikatel tulevikuvaates oluline roll. “CRISPR-Cas kasutuselevõtt on avanud odra aretuses enneolematuid võimalusi,” lausus Jakobson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles