Algava aasta orhideed võib kohata üle Eesti

Copy
Vööthuul-sõrmkäpp.
Vööthuul-sõrmkäpp. Foto: Jaak Neljandik

Eesti orhideekaitse klubi (EOKK) valis 2024. aasta ­orhideeks vööthuul-sõrmkäpa (Dactylorhiza fuchsii), mis kuulub meie tavalisemate käpaliste hulka. Kesksuvel võib teda kohata üle Eesti, nad kasvavad hulgakesi koos hõredamates metsades, sooservades, niitudel, maanteekraavide nõlvadel ja metsaojade kallastel.

Õitsemisega alustab see orhidee tavaliselt juuni keskpaigas ja õitseaeg kestab kuni juuli teise pooleni. Vööthuul-sõrmkäpale on iseloomulikud pealtpoolt täpilised, altpoolt hõbedase tooniga lehed. Mõnikord võivad täpid lehtedel puududa.

Õied on mitut tooni lillakasroosad, tumedam muster on õiekattelehtedel ja huulel. Muster võib olla väga varieeruv: koosneda rõngastest, kriipsukestest või täppidest. Esineb ka peaaegu mustrita või isegi puhasvalgeid õisi. Taimede kõrgus on tavaliselt 40–50 sentimeetrit, vahel võib see ulatuda ka 75 sentimeetrini.

1983. aastast kuuluvad riikliku looduskaitse alla kõik Eestis kasvavad orhideeliigid, vööthuul-sõrmkäpp on praegu kaitsealuste liikide III kategoorias. Aasta orhidee valimise eesmärk on nimetatud liiki laiemalt tutvustada.

Ühtlasi kutsub EOKK üles loodushuvilisi teatama vööthuul-sõrmkäpa leiukohtadest loodusvaatluste veebi või nutirakenduse kaudu https://lva.keskkonnainfo.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles