KEERULINE 2023 Halb jõulukink põllumeestele (1)

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Milleks valmis ja miks, küsiti avaslaidil infopäevadel, kus anti aimu, mis ootab põllumehi ees uuel eelarveperioodil. Selliseks intensiivseks aastalõpuks polnud valmis ilmselt ei tootjad ega PRIA ise.
Milleks valmis ja miks, küsiti avaslaidil infopäevadel, kus anti aimu, mis ootab põllumehi ees uuel eelarveperioodil. Selliseks intensiivseks aastalõpuks polnud valmis ilmselt ei tootjad ega PRIA ise. Foto: Kadri Suurmägi

Juba eelmise aasta lõpus maakondades alanud infoüritused näitasid, et muudatused, mis ootavad põllumehi ees aastatel 2023–2027, ei ole varasema programmiperioodiga võrreldes kosmeetilised. Põllumeeste sõnavarasse lisandus sellel aastal uus sõna – tingimuslikkus –, mis asendas varasemat nõuetele vastavust. Tingimused muutusid ka karmimaks: eksid ühe asja vastu, mõjutab see ka teisi valdkondi.

Seda, et uutele toetusskeemidele ülemineku aasta on keeruline, oli ette näha. Küll aga ei osanud põllumajandustootjad karta seda, et vahetult enne jõule, mis tavaliselt tähendas, et otsetoetused on kontole laekunud ja saab aastale joone alla tõmmata, tuleb hakata pidama läbirääkimisi, sest aasta lõppu oli planeeritud laenu- ja liisingumakseid, rendi maksmine maa eest, maksed tarnijatele.

PRIA selgitusel ongi esimene üleminekuaasta olnud väga intensiivne, sest lisaks programmiperioodi enda muudatustele muutus ka kontrollisüsteem. Näiteks tuleb nõuete täitmist hinnata kõigil taotlusalustel pindadel, mis tähendab suurenenud tööhulka. Eesti pole erand – uued nõuded on tekitanud sarnase seisu teisteski riikides.

„Kuigi otsetoetuste menetlemisel on käesoleval aastal PRIAs aset leidnud mitmed muutused, ei saa see olla põhjendusks otsetoetuste tavapärasest hilisemaks väljamaksmiseks, kuivõrd muudatuste elluviimiseks vajalike inim- ja rahaliste ressursside planeerimiseks ja rakendamiseks on nii ministeeriumil kui makseagentuuril aega olnud piisavalt,” oli Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse esimees Ants Noot asja kommenteerides resoluutne. Lisaks puudulikule suhtlusele heitis ta ette sedagi, et ka ettevõtjate jaoks on otsetoetuste süsteem ja toetuste taotlemine muutunud järjest keerulisemaks ning lisandunud on hulk halduskoormust, aga toetuse taotlejatele sealjuures mööndusi ei tehta.

Kiri, et toetuse kättesaamine võib tulla hiljemalt alles jaanuaris, laekus 2700 põllumehele. PRIA loodab suurele osale neist toetused välja maksta siiski veel selle aasta sees. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles