KEERULINE 2023 Põllumajandussektori majandusprognoos head ei näita (1)

Copy
Kartuli kasvupind on viimase aastaga taas vähenenud. Fotol Jaagumäe talu kartulivõtt. 
Kartuli kasvupind on viimase aastaga taas vähenenud. Fotol Jaagumäe talu kartulivõtt. Foto: Pärnu Postimees

Regionaal- ja põllumajandusministeerium koostab koostöös statistikaametiga esialgseid hinnanguid jooksva aasta põllumajanduse majandusharu toodangu ja kulude kohta. 2023. aasta esialgse hinnangu tegi maaelupoliitika ja analüüsi osakonna nõunik Katre Kirt, seda vahendas Maablogi.

Põllumajanduse majandusharu toodangu väärtus kujuneb taimekasvatussaaduste saagi, loomakasvatustoodangu, loomade juurdekasvu, varude muutuse ning põllumajanduslike teenuste ja lahutamatute kõrvaltegevuste hinnastamisel.

2023. aasta oli põllumajandustootmises taas omanäoline. Ilm pärssis kevadel taimede kasvu, mis mõjutas nii sööda tootmist kui ka suviviljade stardipositsiooni. Öökülmad kahjustasid viljapuude ja marjapõõsaste õisi, mistõttu mõnes istanduses saaki korjata ei saanudki.

Nii teravilja kui ka rapsi ja rüpsi kasvupind vähenes tänavu võrreldes 2022. aastaga. Kartuli, köögivilja, puuvilja ja marjade kasvatamiseks kasutatavat pinda on 2023. aastal vaid 8981 ha. Samuti on vähenenud saagikus: teraviljal keskmiselt 13%, rapsil ja rüpsil 22%, puuviljadel ja marjadel 44%. Köögivilja saagikus suurenes keskmiselt 3%.

Kokkuvõtvalt kujuneb taimekasvatussaaduste kogus 17% väiksemaks kui 2022. aastal, sellele lisandub 19-protsendine hinnalangus. Kõiki neid eeldusi arvesse võttes on 2023. aasta taimekasvatustoodangu väärtuseks hinnatud 548 miljonit eurot, mis on ligi 249 miljonit eurot vähem kui aasta tagasi, kuid pikemas vaates on näha 2022. aasta erandlikkus. Taimekasvatustoodangu väärtus moodustab põllumajanduse majandusharu kogutoodangu väärtusest 40%.

Loomakasvatustoodangu väärtust hinnates on eeldatud veiste, lammaste ja kitsede arvu vähenemist, kuid sigade ja kodulindude arvu suurenemist aasta lõpuks võrdluses aasta algusega. Ka lihatoodangu kogus väheneb, kuid piima ja mune toodetakse esialgsel hinnangul aasta jooksul enam kui aasta tagasi.

Loomakasvatustoodangu väärtuseks on esialgsetel andmetel hinnatud 645 miljonit eurot ehk 7 miljonit eurot vähem kui aasta tagasi. See moodustab põllumajanduse majandusharu kogutoodangu väärtusest 47%.

Põllumajanduse majandusharu kogutoodangu väärtuseks kujuneb 2023. aasta esialgsel hinnangul 1,36 miljardit eurot, mis on 17% vähem kui aasta varem. Lisaks taime- ja loomakasvatustoodangu väärtusele sisaldub selles ka 12% põllumajanduslikke teenustöid ja lahutamatuid kõrvaltegevusi.

Põllumajanduse majandusharu kogutoodangu väärtus, toetused ja kulud 2013–2023 (2023. a esialgne hinnang).
Põllumajanduse majandusharu kogutoodangu väärtus, toetused ja kulud 2013–2023 (2023. a esialgne hinnang). Foto: Maablogi

Kui tulu ja kulu kokku lüüa, selgub, et 2023. aasta on olnud põllumajandussektorile raske. Joonis ilmestab alates 2013. aastast majandusharu kogutoodangu väärtust, toetusi ja kulude alajaotusi: 2016. aasta oli keeruline, kuid kulud said toodangu väärtuse ja toetustega kaetud, ent 2023. aastal ei kata kogutoodangu ja toetuste väärtus tehtud kulusid. Esimest korda alates 1995. aastast kujuneb põllumajanduse majandusharu ettevõtjatulu esialgsel hinnangul negatiivseks.

Hinnangut korrigeeritakse täpsemate statistiliste andmete alusel tuleva aasta märtsis ning päris lõplik tõde selgub oktoobriks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles