KEERULINE 2023 Piima hind kõigub 10 sendi piires

Silvi Lukjanov
Copy
Piimatootmine. 
Piimatootmine. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Piimatootjad on olukorras, kus kõik teevad oma tööd maksimaalselt, kuid kellelgi läheb väga hästi ja kellelgi on väga raske, sest piima hind võib kõikuda 37 sendist kuni 47 sendini liitri eest.

Viljandimaal piimatootmisega tegutseva OÜ​ Mangeni PM tegevjuht Maarika Susi nentis, et nii ebavõrdset piimahinda kui Eesti tootjad sellel aastal saavad, pole ühelgi varasemal aastal olnud.

«Praegu sõltub piimahind sellest, kui tugeva lepingu sinu juristid on suutnud sõlmida, täpsemalt, millised sanktsioonid lepingu muutmine kaasa toob. Nii ongi tootjad olukorras, kus saadav piimahind võib erinevatel tootjatel olla vahemikus 37–47 senti liitri eest. Kõik teevad oma tööd maksimaalselt, kuid kellelgi läheb väga hästi ja kellelgi on väga raske,» nentis ta.

Maarika Susi märkis, et nende lehmad toodavad 60 000 tonni piima päevas ja nad on uue lepingupartneri otsingul. Selleks on toimunud mitmeid kokkusaamisi nii Eesti kui ka Läti ja Leedu töötlejatega.

«Muidugi ma siiski loodan, et parima pakkumise teeb Eesti töötleja. Kindlasti muudab E-Piima vastvalminud kombinaat meie toorpiimaturgu ning mida rohkem suudame Eestis oma enda toodetud piima väärindada, seda paremas seisus tervikuna oleme. Toorpiima välja viia pole ehk kõige ratsionaalsem. Kui aga piimast saadav hind seda toetab, tuleb aeg-ajalt ka seda teha,» rääkis ta.

Pärnumaal Pärnu-Jaagupi maadel tegutseva OÜ Halinga juht Raul Peetson oskab rõõmustada tõusnud piimahinna üle, sest sellega saab juba toota. Tulevikku vaadates on ta seda meelt, et piimatootja töö peab jääma väärtustatud vähemalt Euroopa Liidu keskmisel tasemel, mis praegu on 44 senti liitri eest.

«Toodangult oleme Euroopas ühed parimatest. Oleme väärt ka kõrgemat piimahinda. Väga loodan, et E-Piima kombinaadis, mis on nüüd Euroopa turu kõige moodsam, on tootmiskulu viidud miinimumini ja see annab meile soovitud efektiivsuse ka piimahinnast tootjatele,» sõnas ta.

Peetson nentis, et siiski on lõplik sõna tarbijail, kes piima ostavad. «Kui tarbija suudab piima osta õiglase hinnaga, siis ongi kõik korras, ning tarbija teadlikkuse ja eelistustega tuleb meil kõigil koos tööd teha. Tuleb selgitada ja selgitada, sest inimesed tuleb panna tarbima piima, mitte tehniliselt toodetud kaerajooki,» selgitas ta.

Järvamaal piima tootva OÜ Metstaguse Agro juhataja Teet Kallakmaa saab praegu vähemalt Eesti keskmist hinda – 42 senti liitrilt. Kuid selleks, et tekiks kasumit, peaks hind olema 45 ja rohkem senti liitrilt.

«Olen piimatootmisse sedavõrd panustanud, mul on väärt kari, olen selleks eluaeg tööd teinud ja väärin vähemalt ELi keskmist piimahinda, kui mitte rohkem,» sõnas ta.

Kallakmaa sõnul oleme piimariik, toodame palju, aga meie piimahind on ikkagi alla ELi keskmise. «Kuidas nii, et meie ei suuda väärindada piima ja seda müüa nii, et tööstused suudaksid tootjatele maksta vähemalt ELi keskmist piimahinda,» arutles ta. Kallakmaa tõdes, et kõik lootused on nüüd uuel, suurel ja tõhusal E-Piima kombinaadil.

«Sellepärast kombinaadi ühiselt ju ellu kutsusimegi ja selle lootuse peal oleme elanud, et ta suudab nüüd piima paremini ja efektiivsemalt väärindada. Tõehetk on saabumas. Kui ta piimatootjatele vähemalt ELi keskmist piimahinda maksta ei suuda, on kogu see projekt ebaõnnestunud,» sõnas ta kindlal häälel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles