KEERULINE 2023 Digiloomade ja -lindude vaimustus rauges

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Digilehm.
Digilehm. Foto: Andre Farm

Mullu pääses justkui paisu tagant välja väljend NFT ja võimalus oma kogukonna kaudu ettevõttele vajalike investeeringute jaoks raha koguda. Osta sai endale digikanu, -lehmi, -kitsi ja -õunapuid.

Saaremaa Mahemuna juht Tanel Tang on varem Maa Elule öelnud, et Digikanade projekt päästis ettevõtte sulgemisest. Projekti eesmärk oli avada Saaremaal Salmel kohvik ja alustada majoneesi tootmist.

Uut võimalust kasutas ka Andre Farm. Perenaise Erika Koroleva sõnul sooviti digilehmade müügiga kaasata raha omaosaluseks, et ellu viia PRIA-lt toetava otsuse saanud projekt: ehitada silohoidlad, veel üks lägahoidla, osta söötmisrobot ning soetada uus elektrigeneraator. „Patt oleks kurta, saime tegelikult miinimumi kätte,” lausus ta. Koroleva sõnul on enamik projektist ellu viidud, vaid söötmisroboti soetamine on ootel.

Küll aga pidurdas hooga alanud digilehmade müüki asjaolu, et digiväärtpabereid vahendatud platvorm Ignium müüdi uuele omanikule. „Seda juhtub idumaailmas tihti. Aga uue omaniku jaoks polnud see projekt nende seas, millega esimese asjana tegelema oleks hakatud,” nentis ta.

Mõte iseenesest on tema sõnul väga hea ja nendega, kes jõudsid digilehma enne platvormi sulgemist osta, on koos tehtud juustu, samuti saavad lehmaomanikud soodsamaid pakkumisi. Kogukonnaüritused on olnud väikesel pausil, aga Koroleva sõnul soovitakse uuel aastal uue hooga alustada.

Digiõunapuude ja -kitsede projektid lõpetasid aga tootjad ise veel enne platvormi omanikuvahetust.

Kogukondliku rahakaasamisettevõtte OÜ Ignium ostis selle aasta veebruaris krüpto­idu Coinmetro, mille juht Kevin Murcko oli ka Igniumi üks kaasasutajatest.

Maa Elu kommentaaripalve peale, et saada selgust, kas sarnased projektid on pausil või minnakse nendega edasi, ei olnud Coinmetrost meie ilmumise ajaks vastust saabunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles