Pelmeenist võib saada peolaua pärl

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Kuigi meie pelmeenitainas sai Monika Peebo näpunäidete järgi pastarulli abiga õige paksuse, saab seda teha ka tainarulliga – aega ja vaeva läheb siis rohkem.

 
Kuigi meie pelmeenitainas sai Monika Peebo näpunäidete järgi pastarulli abiga õige paksuse, saab seda teha ka tainarulliga – aega ja vaeva läheb siis rohkem.  Foto: Teele Üprus

Kuigi jõulukuu on Viru talu perenaise Monika Peebo jaoks vaat et kõige kiirem aeg, mil tema Viljandimaal asuvas kodurestos on külalisi iga päev, leiab ta mahti jagada Maa Elu toimetusele ideid ja näpunäiteid, kuidas pühadelauale teha ehk esialgu üllatav roog – pelmeenisupp.

Enne Viljandimaale kolimist Tallinnas NOPi peakokana töötanud Monika Peebo on viimased aastad külalisi kostitanud Mulgimaa metsade vahel asuvas maalilises Viru talu kodurestos, esialgu kujundati restoraniks talumaja elutuba, viimased 1,5 aastat aga võõrustab ta külalisi selleks ehitatud kõrvalhoones.

Kõik algab tainast

Et perenaise jaoks on hooajalisus väga oluline, on sel korral meil pelmeenide täidiseks ahjus röstitud väike kõrvits, seltsiks samuti ahjus küpsenud küüslauk. Lisaks riivime täidisesse laabijuustu ja lisame veel toorjuustu. Kõike seda serveerib Peebo meile maitsva kanapuljongi ja paari põneva lisandiga.

Aga otsast peale. Hea pelmeen saab alguse heast tainast. Et keegi meie toimetusest pole seda varem teinud, tekitab ülesanne esialgu aukartust. „See on lihtne tainas,” julgustab Peebo ja soovitab lihtsalt pihta hakata. Kui kodus kaalu pole, siis taina jaoks vajaliku jahu ja vee suhe on 2 : 1. Meie võtame pelmeenide jaoks 300 grammi nisujahu, 150 grammi vett ja natuke soola. „Kaalume jahu ja valame peale keeva vee,” ütleb ta ja selgitab, et kuum vesi on vajalik gluteeni aktiveerimiseks.

Taina segamisel ja sõtkumisele tekib meie seas juba konkurents – soe tainas käe all mõjub teraapiliselt. Ja siis läheb tainas pooleks tunniks seisma.

„Kes soovib sinepiseemneid blanšeerida?” küsib Peebo küsimuse, mis tekitab meis kõigis elevust. Selgub, et sinepiseemneid, mida üldiselt vaid hoidistamishooajal vaja, saab kasutada toidus mõnusa lisandina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles