Glüfosaadi pikendatud kasutusluba toob kaasa rangemad nõuded

maaelu.postimees.ee
Copy
Glüfosaati sisaldavaid preparaate, millest tuntuim Roundup, kasutatakse põllumajanduses suvel ja sügisel koristusjärgsel umbrohutõrjel, kevadel külvieelsel umbrohutõrjel ja rohumaade uuendamisel.
Glüfosaati sisaldavaid preparaate, millest tuntuim Roundup, kasutatakse põllumajanduses suvel ja sügisel koristusjärgsel umbrohutõrjel, kevadel külvieelsel umbrohutõrjel ja rohumaade uuendamisel. Foto: Elmo Riig

Kuigi glüfosaat on Euroopas laialt levinud mitmekülgse toimespektriga herbitsiid umbrohtude hävitamiseks ja 13. oktoobril hääletasid EL liikmesriigid Komisjoni ettepaneku üle pikendada glüfosaadi kasutusluba veel 10 aastaks, ei suutnud Komitee kujundada ühtset arvamust selles küsimuses.

Vastav määrus suunati edasi apellatsioonikomiteesse, kuid ka seal ei jõutud lõpliku otsuseni kuna mitmed riigid soovisid Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) täiendavaid uuringuid, mis tõestaksid glüfosaadi ohutust, vahendab EPKK uudiskiri.

28. novembril võttis Euroopa Komisjon vastu rakendusmääruse, millega pikendati glüfosaadi kasutusluba veel 10 aastaks. See on kooskõlas EL-i seadusandlusega, mis kohustab Komisjoni vastu võtma rakendusmääruse, kui alatises komitees ja apellatsioonikomitees ei saavutata kvalifitseeritud häälteenamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles