MAKSUMUUDATUS Viis asja, millega e-poodleja peab lähiajal osteldes arvestama

maaelu.postimees.ee
Copy
Tõnu Väät.
Tõnu Väät. Foto: Erakogu

Uuest aastast kehtib Eestis 22% käibemaksumäär, kuid siin on mitu konksu, mida on e-ostlejal enne aastavahetust kasulik teada.

Eesti E-kaubanduse Liidu tegevjuht Tõnu Väät toob välja viis olulist fakti käibemaksu muudatuste kohta.

Ostudele, mis on tehtud enne 1. jaanuari 2024, kehtib 20% käibemaks. Näiteks kui klient tellib e-poest kauba 31. detsembril 2023 ja tasus selle eest samuti samal päeval, siis veebipood küsib sellelt 20% käibemaksu, kuigi kõik deklareerimised jäävad juba uue aasta jaanuarisse.

Kui klient tellib e-poest kauba 31. detsembril 2023, kuid otsustab maksta kauba kättesaamisel kullerile või pakiautomaadis ja tehing toimub juba uue aastanumbri sees, siis tuleb tal maksta käibemaksu 22%.

Kui klient ostab toote selle aasta detsembris aga järelmaksuga, valides kolmes osas makse 2024 ning kaupmees kasutab järelmaksupakkujat, kes tasub kaupmehele detsembris kogu kauba maksumuse, siis kehtib tootele veel 20% käibemaks. Seda sõltumata asjaolust, et klient tasub järelmaksu pakkujale kolmes osas 2024. aastal.

Kui klient tellib toote detsembris, makstes kauba eest 20% käibemaksu, kuid otsustab jaanuaris toote tagastada ning raha tagasi küsida, siis tagasi saab ikkagi ostuhetkel kehtinud summa ehk käibemaksu 20% ulatuses.

Lisaks on erisus enne 1. maid 2023 sõlmitud lepingutele. Juhul, kui kliendil on sõlmitud leping enne nimetatud kuupäeva – näiteks on tellitud köögimööbel, mis saabub alles 2024. aasta suvel – või on enne 1. maid 2023 sõlmitud teenuse osutamise leping, kus teenust osutatakse alles 2025. aastal, siis saab kuni 31.12.2025 erisusena rakendada 20% käibemaksumäära.

Eesti E-kaubanduse Liit on katusorganisatsioon, kuhu kuulub üle 500 ettevõtte. Muuhulgas väljastab liit turvalise ostukoha usaldusmärgist ja korraldab veebipoodide ühiskampaaniat E-smaspäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles