Kohus tunnistas kormoranimunade õlitamiseks antud load õigusvastaseks

maaelu.postimees.ee
Copy
Õlitatud ­munades katkeb poegade arenguks ­vajalik gaasi­vahetus ja nii jäävad kormorani pojad koorumata.

 
Õlitatud ­munades katkeb poegade arenguks ­vajalik gaasi­vahetus ja nii jäävad kormorani pojad koorumata.  Foto: Henn Soodla

Tallinna Halduskohus rahuldas Eesti Ornitoloogiaühingu kaebuse ja tunnistas Keskkonnaameti kevadised korraldused kormoranimunade õlitamiseks õigusvastaseks.

Keskkonnaamet andis käesoleva aasta 31. märtsil load kormoranimunade õlitamiseks kaheteistkümnel laiul, millest kümme asuvad kaitsealade sihtkaitsevööndites. Eesti Ornitoloogiaühing vaidlustas aprillis halduskohtus kormoranimunade õlitamiseks antud load ning nüüd otsustas Tallinna Halduskohus, et Keskkonnaameti korraldused olid õigusvastased.

Kohus leidis, et kormoranide tekitatav tõsine kahju kalandusele on tõendamata. Ainuüksi see, et kormoran kergesti kättesaadavast kalast toitub, ei kinnita tõsise kahju tekitamist. Keskkonnaamet tugines lubasid andes 15 aastat vanale kormorani ohjamise tegevuskavale, mis omakorda põhines 25 aastat vanadel toitumisuuringutel. Kohus nentis, et ajakohaste andmete poole pealt on vaidlusalused korraldused äärmiselt kasinalt põhjendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles