Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Hobustel napib talveks sööta

Copy
Järvamaal ­hobuseid ­kasvatava osaühingu Kadrilas juhatuse liige ­Kadri Lepa rõõmustas, et selle sügise ­ilmad püsisid pikalt karjatamiskõlblikuna.
Järvamaal ­hobuseid ­kasvatava osaühingu Kadrilas juhatuse liige ­Kadri Lepa rõõmustas, et selle sügise ­ilmad püsisid pikalt karjatamiskõlblikuna. Foto: Erakogu

Seni, kuni hobused said karjamaal kõhu täis, hobusekasvatajaid söödapuudus ei kummitanud. Talve eel on aga mitmed kasvatajad murelikud. Hea seegi, et hobuseid tasub juurde toota, sest neile leidub siiani ostjaid nii kodumaal kui piiri taga.

Järvamaal Tännapere külas hobuseid kasvatava osaühingu Kadrilas juhatuse liige Kadri Lepa rõõmustas, et selle sügise ilmad püsisid pikalt hobustele karjatamiskõlblikuna. Kuigi sööda said nad nad oma üle 60pealisele hobusekarjale tehtud, annab iga päev, mil enamik karjast saab kõhutäie karjamaalt, kevadesse suurema kindluse.

„Meil on enamik karjast vabapidamisel ja neile on söödanormi keeruline vähendada, vaid täkud on boksides ja neid on meil karjas 16,” ütles Lepa. Karjamaad on piisavalt ja nii saadi lisaks heinale tehtud ka kuivsilo.

„Loodame, et tuleme kenasti kevadeni välja, see on siis juuni alguseni kindlasti,” sõnas ta.

Märadel broneeritud tiinused

Kui mitmed vähendasid söödavähesuse hirmus varsaplaani, siis Lepa hoopis tõstis. Nii paaritasid nad kevadel eelmisest aastast poole rohkem märasid ja varsaootel on 32 mära.

„Siit ja sealt tulid märadele head pakkumised,” selgitas ta. See tähendab, et paaritatud märadest kannavad mitmed broneeritud tiinuseid.

Samuti on suvine söödanappus paisanud müüki palju hobuseid. Seetõttu on hinnad langenud.

„Meie hinnalangusega väga kaasa ei lähe. Kavatseme hobuseid karjas hoida seni, kuni müügihinnad meile taas soodsamad on, vähemalt loodame seda,” ütles Lepa.

Lepa aretatud hobuseid ostavad peamiselt eraisikutest soomlased ja seda sportimiseks. Nii on see olnud juba 2007. aastast, mil naise hobusekarjas sündis esimene varss.

„Ent minu sissetulek ei tule vaid hobuste müügist, vaid ka paaritustest. Mul on karjas 16 täkku, mitmed neist maailma parimate takistussõidu­hobuste järglased ja nende varsad on üsnagi hinnas.”

Tagasi üles