Põllujaam: november tõi kaasa põllutaimi külma eest kaitsva lumekatte

maaelu.postimees.ee
Copy
Sel aastal läks lume alla tavatult lopsakas rapsi taimik, mis on altim ka lume poolt tekitatavatele vigastustele, kui lumi raskeks muutub ja jäätub.
Sel aastal läks lume alla tavatult lopsakas rapsi taimik, mis on altim ka lume poolt tekitatavatele vigastustele, kui lumi raskeks muutub ja jäätub. Foto: Paul-Tech

Kuigi november oli keskmisest pisut külmem, ei ulatunud mulla läbikülmumine 20 sentimeetri sügavusele üheski Eesti piirkonnas. Kuu viimastel päevadel sadas maha põllutaimi külma eest kaitsev paks lumikate.

Eesti täppispõllumajanduse idufirma Paul-Tech analüüsis oma mullajaamade novembri andmete põhjal möödunud kuu ilmastiku- ja põllutingimusi. Ülevaatest selgub, et novembri esimeses dekaadis olid ööpäeva keskmised õhutemperatuurid pea kõikidel päevadel üle 5 kraadi ja ööd olid külmadeta.

Põllujaama andmetel langes ööpäeva keskmine õhutemperatuur maapinna lähedal püsivalt alla 0 kraadi pea kõikjal Eestis 16. novembril. Kõige külmem oli 26. novembril, mil Põhja-Eestis ning Rapla- ja Saaremaal langesid õhutemperatuurid maapinna lähedal –19 kuni –20 kraadi lähedale. Lõuna-Eestis oli sel ajal külm mõõdukam, miinimumid jäid –10 ja –15 kraadi vahele. Põhja- ja Lõuna-Eestit kattis sel ajal taimikut kaitsev paksem lumikate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles