Kõikuvad puiduhinnad teevad metsamajandajale peavalu

Copy
Mullusest hinnatõusust võitsid need metsaomanikud, kelle raietööde ettevalmistus, sealhulgas dokumentatsioon, oli juba varem korda aetud.
Mullusest hinnatõusust võitsid need metsaomanikud, kelle raietööde ettevalmistus, sealhulgas dokumentatsioon, oli juba varem korda aetud. Foto: Elmo Riig

Tegureid, mis mõjutavad puidusortimentide turuhinda, on palju ja kõiki neist ennustada ei saa. Isegi väga pädev metsamajandaja ei suuda ette näha kogu maailma majandust mõjutavat COVID-19 pandeemiat või seda, mis toimub mõne meie suhtes ebasõbraliku naaberriigi presidendi peas.

Puiduturul on hinnad viimastel aastatel närviliselt üles ja alla põrganud, märksa enam kui tavaliselt. Nii okas- kui lehtpuu tihumeetri hinnad tõusid eelmisel aastal rekordtasemele, ületades 2021. aasta hinda kohati kahekordselt, küttepuidul enamgi. Nüüdseks on aga latt ületatud ja hinnad hoogsalt kahanenud, osal sortimentidel isegi üle poole võrra. Näiteks kasepaberipuit on aastaga odavnenud koguni 56,4 protsenti ja selle tihumeeter maksis tänavu oktoobris 72 eurot. Kodutarbija jaoks nii oluline küttepuit odavnes veidi alla poole ehk 46,4 protsenti, oktoobris oli selle hind 37 eurot tihumeetri eest. Kel täpsem huvi, saab Eesti Erametsaliidu kodulehelt uurida Heiki Hepneri koostatud põhjalikke hinnaülevaateid.

Kuidas aga metsaomanik peaks sellistes tõmbetuultes käituma? Kas hakkama hinna kerkides metsa ruttu rahaks tegema või hinnalanguse perioodil varem planeeritud tegevused ära jätma?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles