KÜTMISE ABC Millal on õige hetk ahjuuks ja siiber sulgeda?

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Ahju küttes tuleks mõned põhitõed meeles pidada.
Ahju küttes tuleks mõned põhitõed meeles pidada. Foto: Arvo Meeks

Ilmaprognoos lubab selleks nädalaks juba päris talviseid miinuskraade ja ahiküttega majades tähendab see kindlasti rohkem vaeva ja kulu, et toas ikka soe ja mõnus oleks. Selgub aga, et on mitu asja, mille vastu ka kogenud ahjukütja võib eksida.

Päästeameti eksperdid Tiina Kiili ja Tuuli Taavet selgitasid Maa Elu palvel, kuidas vältida ülekütmist ja millal on õige aeg siiber sulgeda. Just viimase osas levib palju eriarvamusi – arvatakse, et siibri võib sulgeda juba siis, kui söed ahjus alles hõõguvad.

Millal siis on ohutu hetk sulgeda siiber? Kiili ja Taavet rõhutavad mõlemad, et siibrit ei tohi mingil juhul liiga vara sulgeda. Kui koldesse on jäänud ainult hõõguvad söed, tuleb need läbi segada ja lükata ühtlase kihina ahju koldepõhjale laiali. Seejärel peab sulgema ahju välisukse või mõnede ahjude puhul ahjuukse õhuavad. Kõige ohutum siibri sulgemise aeg on siis, kui söed enam ei hõõgu ja on täiesti tumenenud. Pärast ahjuukse või ahjuukse õhuavade sulgemist kulub selleks umbes 20 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles