Mahetootjate konkursil võidutsesid piimatooted ja põnev küüslauk

maaelu.postimees.ee
Copy

Laupäeval, 18. novembril Kultuurikatlas koos festivaliga Maitsev Eesti toimunud mahepõllumajanduse aastakonverentsil kuulutati välja parimad mahetootjad ja -tooted. Tänavuse parima mahetootja tiitli pälvisid Max ja Meelis Mõttus ettevõtetega Lõunapiim ja Metsavenna Turismitalu. Parima mahetoidu tiitli sai Vinkymoni fermenteeritud küüslauk ja parima mahejoogi tiitli Metsavenna Turismitalu keefir.

Parima mahetootja tiitli koos poeg Max Mõttusega koju viinud Meelis Mõttus rõhutas: „See talu on meie elukeskkond, seda peab hoidma võimalikult puhta ja elamisväärsena. Minu lapsed ei jätkaks praegu siin, Eesti kagunurgas talu tegemisi, kui me ei majandaks mahepõllumajanduslikult.“

Parima mahetoidu ja parima mahejoogi tiitlid läksid sel aastal ettevõtetele, kes omakasvatatud toorainet ise kohapeal väärindavad. Parima mahetoidu tiitli sai fermenteeritud küüslauk, mis on valminud Lääne-Virumaa väikeettevõttes Vinkymon. Küüslaugu pikaajalisel kääritamisel saadud toode võitis hindajaid eelkõige meeldiva hapuka maitse ja tervislikkusega.

Parima mahejoogi tiitli sai keefir, mis on valminud tänavuse parima mahetootja ettevõttes Metsavenna Turismitalu koolide ja lasteaedade soovil. Meeldiv mahe maitse ja siidine tekstuur teevad hindamiskomisjoni hinnangul Metsavenna keefirist suurepärase igapäevajoogi.

„Kuigi ettevõtted olid väga erineva suuruse, tegutsemisvaldkonna ja ajalooga, olid kõigil omad esiletõstmist väärivad eripärad,” oli konkursi korraldaja Airi Vetemaa sõnul konkursil osalejate tase ühtlaselt kõrge nii tootjate kui ka toodete puhul ning parimaid seetõttu eriti keeruline valida. Ühise joonena innustas kõiki nominente soov tegutseda võimalikult keskkonda säästvalt ning pakkuda meie toidulauale suurepärast ja tervislikku toitu.

Sama rõhutas konverentsi tervitussõnades ka regionaalminister Madis Kallas. „Pole vist saladus, et tervislik toit ja mahetoit on väga suures osas sünonüümid ja seetõttu on oluline, et me seda valdkonda Eestis üha rohkem arendaksime ja sellele tähelepanu pöörame,” sõnas ta.

„Mahepõllumajandus ühendab kolme olulist valdkonda, millele me kõik peame tähelepanu pöörama. Esiteks, toidujulgeolek ja toidu tootmine, teiseks tervislik toitumine, meie ja meie järgnevate põlvkondade tervis ning kolmandaks keskkonnahoid, keskkonnasäästlik toidutootmine,” loetles ta.

Parimad mahetootjad ja -tooted.
Parimad mahetootjad ja -tooted. Foto: Eiko Lainjärv

KONKURSI TULEMUSED

Parimad mahetootjad

Parim mahetootja 2023: Max Mõttus ja Meelis Mõttus – Lõunapiim OÜ/Metsavenna Turismitalu OÜ. Mõttuste pere on Võrumaal Eesti punast tõugu lehmi pidanud ja mahepiima tootnud üle 20 aasta. Lehmade heaolu ja piima kõrge kvaliteet on neile väga tähtsad ning see kõik kajastub ka talu meiereis valmivates maitsvates juustudes ja muudes piimatoodetes. Keskkonnasäästlik mõtlemine, innovatsioon ja kõrge kvaliteet on Mõttuste pere juhtmõte kõigi tegevuste juures.

II koht: Kalmer Visnapuu – Piira Mahe OÜ / Pariismar OÜ / FIE Kalmer Visnapuu. Kalmer majandab Lääne-Virumaal ja Valgamaal kokku ligi 900 hektaril, suurem osa sellest on rohumaad, sh pärandniidud. Lihaveiseid on ligi 600. Innovatsioon- ja arenguvõimalused, koostöö olulisus ja lihaveisekasvatajate huvide eest seismine on Kalmeri igapäevategevus.

III koht: Priidu Veersalu – Iisaka lambakasvatustalu (FIE Priidu Veersalu) Harjumaal. Talus on 200 lammast, põhirõhk on toodangu kõrgel kvaliteedil ja lammaste heaolul. Priidu südameasjaks on ka pärandkoosluste taastamine ja hooldamine. Priidu osaleb ka mitmete organisatsioonide töös.

Mee väärtustamise ja väärindamise eripreemia: Riin ja Allan Liht – MÖM Organic Honey OÜ. Mahemesilas on üle 100 taru, mis paiknevad peamiselt looduslikel aladel. Kohapeal valmivad suurepärased meetooted. Tootjate missioon on näidata, et Eesti mahemesi on maailmatasemel.

Kiire arengu eripreemia: Madis Kängsep – Haavistu talu OÜ. Noor talunik Võrumaalt on väheste aastatega nullist alustades ehitanud üles hästi toimiva teraviljakasvatusettevõtte, kus on 350 ha maad ja vajalikud põllutöömasinad.

Tervikliku lähenemise eripreemia: Tanel Aru – Kritanto OÜ. Saaremaal asuvas lihaveise- ja teraviljakasvatusettevõttes on 70 lihaveist ja 300 ha maad. Taneli põhimõtteks on mahetootmine, kus taime- ja loomakasvatus üksteist täiendavad.

Kalkunikasvatuse kui uudse mahetootmisharu käivitamise eripreemia: Elen Põdra – Karusaare Mahetalu OÜ. Lääne-Virumaal asuvas mitmekesises väiketalus kasvatatakse kalkuneid, kanu ning köögivilju. Toodang jõuab nii tööstusesse, restorani kui ka eratarbijani.

Parimad mahetooted

Parimad mahetootjad ja -tooted.
Parimad mahetootjad ja -tooted. Foto: Lauri Laan

Parim mahetoit 2023: fermenteeritud küüslauk, Vinkymon OÜ.

II koht: praejuust, Metsavenna Turismitalu OÜ.

III koht: kuivatatud küüslauk, Piirimäe OÜ.

Parim mahejook 2023: keefir, Metsavenna Turismitalu OÜ.

II koht: valgesõstra mahlajook, Ostrova Mari OÜ.

III koht: sinikuslapuu mahl, HoneyBerry OÜ.

Eripreemiad:

Suurepäraselt eksponeeritud maitsva toote eripreemia – rohumaaveise antrekoodi steik, Linnamäe Lihatööstus AS.

Väga hästi õnnestunud laktoosivabade mahepiimatoodete turuletoomise eripreemia – kohuke ja hapukoor, Saaremaa DeliFood OÜ.

Kõige lõbusama mahetoote eripreemia – mahlajääde tootesari POPSIK, La Muu AS.

Parimate maiustuste eripreemia – metsapähkli-šokolaadikreem ja vaarikatooršokolaad, Roosiku OÜ.

Festivali Maitsev Eesti külastajad said maitsta valikut konkursil osalenud toodetest ning nemad valisid oma lemmikmahetooteks Metsavenna Turismitalu praejuustu. Palju hääli said ka Pajumäe Talu kohupiimakreem tatramüsliga ja Linnamäe Lihatööstuse rohumaaveise antrekoodi steik.

Parima mahetootja ja -toote konkurss toimus neljateistkümnendat korda. Konkursse korraldab Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles