Eesti talves saab peenralt värsket salatit korjata

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Läinud jõulude ajal korjas Therese White oma peenrast värsket salatit.
Läinud jõulude ajal korjas Therese White oma peenrast värsket salatit. Foto: Therese White

Läinud sügisel vaatas Therese White aias oma peenart, kus salatid ja lehtkapsas veel ilusad rohelised püsisid, ja ütles abikaasale, et tore oleks ka jõulude ajal sealt salatit korjata. Kuna Võrumaal on talved päris külmad, arvas mees, et see pole võimalik.

Naine tõmbas siiski peenrale katteloori ja kile peale ning õige varsti sadas ka lumi sinna peale.

„Väljas olid külmad ilmad ja mõtlesin juba, et kindlasti on seal all kõik surnud, aga jõulude ajal otsustasin ikkagi vaatama minna,” meenutas Therese.

Katete eemaldamise ajal paistis alt midagi rohelist ja lõpuks avaneski kena vaatepilt. „Mul oli küll hirm, et katte ja lume all ei saa taimed pimedas fotosünteesida, aga kõik olid rohelised,” rõõmustas ta.

Salatile meeldib jahe

Sel aastal läheb Therese teadlikult talvisele salatikasvatusele vastu. Juba juulis külvas ta selleks kalet ehk lehtkapsast. „Meil üritavad inimesed seda suvel kasvatada, aga kalele soe ei meeldi,” tõdes naine ja rääkis, et külvas seemned juulis ja nüüdseks on kenad noortaimed valmis talvele vastu minema. „Oluline on õige ajastus, kasvatan noortaimed ette, et taimed oleksid tugevad, kui talvepeenrasse istutan.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles