ILM Talv alustab uut lähenemist

Marko Kaasik
, keskkonnafüüsik
Copy
Oktoobri suured sajud tõid Eestisse Atlandi ookeanil suhteliselt soojas õhus niiskust kogunud tsüklonid, mida erinevalt ülisoojast septembrist mingi kõrgrõhkkond idas enam ei takistanud.
Oktoobri suured sajud tõid Eestisse Atlandi ookeanil suhteliselt soojas õhus niiskust kogunud tsüklonid, mida erinevalt ülisoojast septembrist mingi kõrgrõhkkond idas enam ei takistanud. Foto: Mailiis Ollino

Taevakraanid, mis viimased kolm kuud lootustandvalt nirisesid, pääsesid oktoobris täie hooga lahti. Keskkonnaagentuuri andmetel sadas oktoobris Eesti keskmisena 47 millimeetrit rohkem kui paljuaastane keskmine, mis 1991.–2020. aasta mõõtmistele tuginedes on 72 millimeetrit.

Aprilli, mai ja juuni äärmusliku põuaga jäi parimal taimekasvu ajal puudu ligi 80 millimeetrit sademeid, millest keskmisest veidi sajusemad juuli, august ja september tegid tasa natuke üle poole. Nüüd on puudujääk täielikult korvatud ja veidi rohkemgi, tänu oktoobri suurtele sadudele.

Tõsi küll, taimede veepuudust ja kaotatud saake see tagantjärele ei korva, küll aga taastuvad tasapisi veekogude varud ja veetase kaevudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles