Heino Laiapea: räägime künnivõistlustest

Heino Laiapea
, agronoom, Kaspar Järvala Künniklubi
Copy
Omal ajal sai künnivõistluste võitja auhinnaks mootorratta, tänapäeval on auhinnad tagasihoidlikumad.

 
Omal ajal sai künnivõistluste võitja auhinnaks mootorratta, tänapäeval on auhinnad tagasihoidlikumad.  Foto: Elmo Riig

Päris ootasin, millal teenekas põllumajandusajakirjanik Ülo Kalm künnivõistluste kohta sõna sekka ütleb. Esimesena tõi ta nüüd Eesti meedias välja, et Tartus esimestel üleliidulistel künnivõistlustel 1968. aastal kontrollis peakohtunik, Nõukogude Liidu põllumajandusministri asetäitja Aleksander Kardapoltsev kohtunike töö üle ja tunnistas Kustas Lundist paremaks Kaliningradi oblasti mehe Jevgeni Nizov­s­kihhi.

Selleks rehkenduseks kulus terve tund. Ootas saalitäis rahvast ja Eesti televisioon, kes võistluste autasustamiselt otseülekannet tegi. Lavalt teatati, et autasustamine viibib, ja lasti vahepeal rahvale muusikat.

Mul on vana foto autasustamiselt, millel on selgelt näha Kustas Lundi olek autasu vastuvõtmisel. Tema hoiak ja pilk otsekui ütleb: „Te võite mulle selle teise koha anda, aga ma tean, et olen parim!” Kustas Lund oli nendel aastatel Eesti künnikuningas. Ja käitus kuningale kohaselt.

Ülo Kalm oma pikas ajakirjanikutöös on ikka olnud väga põhjalik ja tasakaalukas, selline, kellest õppust võtta.

1968. aasta Nõukogude Liidu künnivõistluste kohta tahaksin siiski mõnda fakti täpsustada. Kalm meenutab, et võistlustel oli Venemaalt vaid paar traktoristi. Tegelikult oli Vene Föderatsioonist neli kündjat ratastraktoritel ja kuus roomiktraktoritel. 15 liiduvabariigist enamikust oli kaks esindajat, Usbekist, Aserbaidžaanist ja Turkmeeniast üks.

Ratastraktorite klassis on protokollis 14 tulemust, roomiktraktoritel 24. Lisaks oli väliskülalistena kündmas kaks ungarlast.

Olustvere Sovhoostehnikumi maaviljeluse õpetaja Valter Treimann viis meid, 2. kursuse poisse künnivõistlusi vaatama ja jagas põllul selgitusi. Samas peeti kõrgetasemeline ratsavõistlus, mis samuti tõmbas pealtvaatajaid. Suures telgis pakuti hernesuppi ja kuuma jooki.

Nõukogude Liidu künnivõistluste ettevalmistust ja käiku kajastas ajalehes Rahva Hääl Kaido Liiva, juures Tartu fotograafi Heldur Karro fotod. Noorte Hääles ilmusid samal ajal lood Ilmar Rodeni sulest koos Arvi Kriisi fotodega.

Künnivõistluste teleintervjuusid tegi neil aastail ja hiljemgi „Aktuaalse kaamera” põllumajandusreporter Arne Kuusmann. Eesti raadiosaadetest on sel teemal meelde jäänud Kaljo Jaagura hääl. Oli ka teisi raadioajakirjanikke. Seetõttu olid künnivõistlused populaarsed. Tartu võistluste pealtvaatajate arvuks on märgitud 20 000 inimest.

1968. aasta võistlustel oli meistritele auhinnaks külgkorviga mootorratas. Tollane Eesti põllumajandusminister Harald Männik andis korralduse, et ka Eesti künnimeistrile peab olema sarnane auhind. Nii saigi sama aasta oktoobris Sakus peetud künnivõistlustel võitja Kustas Lund mootorratta. Ka järgmisel aastal Lustiveres peetud künnivõistlustel andis minister taas parimaks osutunud Lundile üle mootorratta. Olid ajad ja olid auhinnad!

Kõik Nõukogude Liidu künnivõistlusteks kohale toodud uued traktorid MTZ 50 ja T 74 ning adrad jäid Eesti majanditele, tänuks korraldamise eest. Asi seegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles