Kuidas ohtlikku puud ära tunda?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui tegu ­silmanähtavalt mädanenud ja kuivanud ­puuga, võib kindlustus ­hüvitise maksmata jätta, sest kahju oli ettenähtav.

 
Kui tegu ­silmanähtavalt mädanenud ja kuivanud ­puuga, võib kindlustus ­hüvitise maksmata jätta, sest kahju oli ettenähtav.  Foto: Marko Saarm

Käes on sügistormide aeg, mil paljud majaomanikud valvsalt elamu kõrval kasvavaid suuri puid seiravad ega suuda otsustada, kas tasub saag välja otsida.

Sel murel on alust tõesti. If Kindlustuse varakahjude grupi juht Lauri Nõu rääkis, et sagedasemad puudega seotud kahjud on need, kui puu murdub katusele või aiale. „Neid kahjusid on päris palju, korraliku tormi korral üle Eesti 50 juhtumit kindlasti,” sõnas ta. „Kõige erilisem, mis meelde tuleb, on see, kui murdunud puust lennanud tükk tungis hoone fassaadi. Võib ainult ette kujutada, mis oleks juhtunud, kui selles kohas seisnuks inimene.”

Kõige ohtlikumad on mädad ja kuivanud puud. „Puud tuleks aeg-ajalt üle vaadata, mis seisukorras nad on, ning langetada enne, kui nad pahandust jõuavad teha,” soovitas Nõu. „Silmanähtavalt mädanenud ja kuivanud puu korral võib kindlustus hüvitise maksmata jätta, sest antud kahju oli täiesti ettenähtav.”

Keskmine tormikahju oli eelmisel aastal 3700 eurot. ­Ent kui suur puu kukub katusele, võib arvestada ka üle 10 000eurose kuluga. Tuleb ette ka seda, et maja peale kukub naabri aias kasvav puu. „Sellisel juhul peaks kahjud korvama naaber ning kui puudub vastutuskindlustus, tuleb see tal maksta enda taskust,” nentis Nõu.

Kuidas otsustada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles