Ettevõtjad sooviksid ammendatud turbaväljadel mustikaid kasvatada

maaelu.postimees.ee
Copy
Mustikad.
Mustikad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu maaelukomisjon kohtus esmaspäevasel istungil Organic Blueberry OÜ, Riigimetsa Majandamise Keskuse ja Kliimaministeeriumi esindajatega, et saada ülevaade mustikakasvatuse võimalustest turbarabas.

Mustikakasvatajad tõid oma ettekandes välja, et nad tahaksid luua Eestis uue keskkonnasäästliku tööstusharu, mis näeks ette suuremahulist maheda ahtalehelise mustika kasvatamist ammendatud freesturbaväljadel. Selleks sooviksid nad riigilt rentida vähemalt 50 aastaks mahajäetud freesturbaväljasid ja lihtsustada nii rabade korrastamist marjakasvatuse rajamise abiga.

Praegu takistab uue tööstusharu rajamist liiga lühikese ajaga riigi maa rendile võtmise võimalus ja see, et marjaistanduse rajamise võimalused tubakasvandusse pole riigi poolt täielikult läbi mõeldud.

Maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse ütles pressiteate vahendusel, et riigivaraseaduse kohaselt saab riik maad rentida kuni kümneks aastaks. „Mustikakasvatuse puhul on minimaalne tasuvusaeg 12 aastat ja nad tahaksid võtta maad rendile 50 aastaks, nagu näiteks lätlased praegu teevad. Kehtiva õiguse kohaselt saab seda teha ainult ministri ettepanekul valitsuse otsusel,“ lisas ta.

Kruuse sõnul toetab komisjon igati mahajäetud turbarabade kasutuselevõttu marjakasvatuse eesmärgil.

Kruuse sõnul toetab komisjon igati mahajäetud turbarabade kasutuselevõttu marjakasvatuse eesmärgil. „Siin peaks Kliimaministeerium kindlasti tegema koostööd Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumiga, et käivitada suurem pilootprojekt,“ soovitas esimees.

Maaelukomisjoni aseesimees Rene Kokk rõhutas samuti, et oluline on teha ministeeriumidel koostööd. „Tulevikus on vaja leida lahendus, kuidas kogu sektor saaks kasutuseta seisvaid turbaväljasid võtta sobivamate tingimustega rendile,“ lisas ta.

Komisjoni istungil osalesid Organic Blueberry OÜ esindajad Jegor Mitrofanski ja Henn Jaadla, Kliimaministeeriumi maavarade osakonna nõunik Reeli Sildnik ning Riigimetsa Majandamise Keskuse peametsaülem Andres Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles