Paul-Techi põllujaam: vesine maa segas sügisesi saagikoristustöid

, OÜ Paul-Tech CEO
Copy
Vesine põld.
Vesine põld. Foto: Paul-Tech

Eesti täppispõllumajanduse idufirma Paul-Tech analüüsis oma mullajaamade oktoobri andmete põhjal möödunud kuu ilmastiku- ja põllutingimusi ning nende mõju taimekasvule ja põllutöödele. Kokkuvõttest selgub, et oktoober oli keskmisest jahedam ja vesisem ning pehme maa segas põldudel koristustöid. Külmakraadid lõpetasid ka taimede vegetatsiooniperioodi.

Ööpäeva keskmine õhutemperatuur langes esimest korda alla 5 kraadi 8. oktoobril ja püsis nõnda madalal kolm ööpäeva järjest. Sellel ajal värvusid ka maisipõllud valgeks.

Järgmine jahe periood sai alguse 16. oktoobril ja kestis kuu lõpuni. Paul-Techi põllujaamad mõõtsid oktoobris maapinna lähedalt alla nullkraadiseid öid sõltuvalt Eesti mandriosa piirkondadest 12 kuni 15 korral ja saartel 10 korral. Külmad jäid mõne miinuskraadi piiridesse. Taimekaitsetöödeks oli sobivaid ajaaknaid vähe ja pritsimistöödega kahjustati ka külmastressis taimikut. Taimed nõrgenesid – muutusid heledamaks ja leheotsad värvusid kollaseks.

Võrreldes eelmise aastaga jäi tänavu hilistele külvidele kasvamiseks aega vähem. Samas augustis ja septembris tehtud külvid idanesid kiiresti ja soe september aitas taimedel kasvada oktoobriks lopsakaks. Kuid liigne lopsakus võib jätta oma jälje talvitumisele. Talirapsil oli näha märkimisväärseid erinevusi kasvukuhiku kõrguses. Mõnedel põldudel suudeti hoida kasvukuhik madalal, lähedal maapinnale, samal ajal kui teistel põldudel toetasid soodsad kasvutingimused taimede kõrgemat kasvu, muutes need külma suhtes haavatavamaks.

Soe september soosis toitainete tarbimist ja oktoobriks oli enamik taimedele antud toitaineid tarbitud. Küll aga oli kergema lõimisega ja mineraalsemates muldades rohkete sademete tõttu näha toitainete leostumist.

Pea kõikjal Eestis kannatasid põllud liigniiskuse käes. Eriti paistsid silma Pärnumaa põllud, kus uuskülvid vettisid terve kuu. Pehmed põllud raskendasid maisi koristust ja viimase niite ajal jäi ka rohukamar kohati nõrgaks, et raskeid masinaid kanda. Mitmel pool jäid sügisesest koristusest põldudele suured roopad.

Vaatamata kõikidele raskustele võib öelda, et maisi saak suurendas oluliselt söödavaru. Välitöödele sai joone alla tõmmata ja põllumehed pääsesid pärast väga keerulist hooaega puhkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles