Kas Eestis võiks lubada uusi taimearetustehnikaid? Riigikogu ütles jah

Copy
Eesti seisukoha järgi on uute tehnikatega saadud sorte, mida oleks võimalik saada ka tavapäraste sordiaretusmeetoditega, õige võrdsustada klassikalise sordiaretuse teel aretatud sortidega ning käsitleda neid eraldi geneetiliselt muundatud organismidest.
Eesti seisukoha järgi on uute tehnikatega saadud sorte, mida oleks võimalik saada ka tavapäraste sordiaretusmeetoditega, õige võrdsustada klassikalise sordiaretuse teel aretatud sortidega ning käsitleda neid eraldi geneetiliselt muundatud organismidest. Foto: Margus Ansu/pm/scanpix Baltics

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon kinnitas Eesti seisukohad määruse kohta, mis lubab Euroopa Liidus aretada ja kasvatada uute aretustehnikate abil saadud taimi ning neist toodetud toitu ja sööta.

Tänu teadusele on olemas täppisaretuse tehnikad, mille abil saab aretada taimi moel, nagu see võiks esineda ka looduses.

”Geenmuundamine jääb endiselt keelatuks, aga lubatavaks saab lihtsustatult öeldes looduses endas toimuva tagantlükkamine," seletas komisjoni esimees Liisa Pakosta. "Võimalus aretada uusi taimesorte selliselt, et ei kasutada Euroopa Liidus keelatud geenitehnoloogiaid, kuid leitakse võimalused taimede aretamiseks looduslikule ristamisele või juhuslikele mutatsioonidele sarnaselt, on Eesti põllumeeste ja metsakasvatajate jaoks väga oluline."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles