Eestis aretatud kanepisort on osutunud elujõuliseks

Tiit Efert
Copy
Kanepipõllu koristus.

 
Kanepipõllu koristus.  Foto: Nordic Hemp TÜ 

Eesti kanepikasvatajate aretatud sort ‘Estica’ tõestas tänavuse põuase suvega, et on vastupidav taim ja põllumehele turvaline põllukultuur.

Ent aastad pole siiski vennad. Läinud aastal, kui ‘Estica’ esimest korda tuhandetel hektaritel Eesti põldudele jõudis, oli saak tänavusest kehvem. Miks, seda täpselt ei teagi. Võib-olla oli põhjus sademete vähesus kevadel, mistõttu oli seemnete täitumine toitainetega häiritud ja saak jäi alla keskmise.

Nordic Hemp TÜ (endine Eesti Maheproteiini Ühistu) tegevjuht Ardi Oja rääkis, et tegelikult olid mullu saagid terves Euroopas alla keskmise. Aga tänavu on vastupidi, kui muud põllukultuurid kannatasid põua käes, siis põuakindel kanep kasvas jõudsalt. „Saak oli üle keskmise, aga kõik pole veel korjatud, sest vihmasajud on põllud pehmeks teinud,” ütles Oja.

Võttis võimust

Üldiselt on Eesti põllumehed oma kanepisordi hästi vastu võtnud. Oja sõnul tundub iga uus asi algul hirmutav, aga need põllumehed, kes juba kasvatavad, on rahul. Neil on tulnud küll harjuda selle eripäraga, et ‘Estica’ valmimis­periood on nädala võrra pikem kui seni kõige levinumal ‘Finola’ sordil.

Oja sõnul võivad põllumehed ka ‘Finolat’ kasvatada, aga sellisel juhul pole kindel, et Nordic Hemp selle ära ostab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles