Maria talu hobuseusku pere rajab muuseumi

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Maria talu peremees Enn Rand kasvatab eesti raskeveo­hobuseid ja abikaasa Riina Rand pani kahele neist nimed, nii esitlevadki nad oma Kullakallit ja Kallikallit.

 
Maria talu peremees Enn Rand kasvatab eesti raskeveo­hobuseid ja abikaasa Riina Rand pani kahele neist nimed, nii esitlevadki nad oma Kullakallit ja Kallikallit.  Foto: Urmas Luik

Pärnumaal Kõpu külas tekib vaateulatusse justkui romantiline maal, mille keskmes on Maria talu peremees Enn Rand ja perenaine Riina Rand ning nende kaks eesti raskeveo hobust. Tugevate jalgadega lihaseliste suksude nimed on Kullakalli ja Kallikalli, mõlemad perenaise pandud. Ohustatud tõugude nimekirja arvatud eesti raskeveohobuseid on 350 ringis ja need on peremehe kirg, ta juhib hobusekasvatajate seltsis selle tõu haruseltsi.

Koplis naudivad vihmast päikesesse pööranud päeva raskeveo, eesti ja tori tõugu hobused, kelle pidamine algas Maria talus 1995. aastast. Häärberi sakstetoa seinalt vaatab vastu Ennu vaarisa Aleksander, mustvalgel fotosuurendusel kannab ta vabariigiaegse ratsaväerügemendi vormi.

Talukoha kinkis Ennule ­vanaema Juulia, kelle juures poiss veetis suvevaheajad, kasvas maatööga. Nii polegi imestada, et Tallinna Polütehnilises Instituudis automatiseeritud juhtimissüsteemide eriala lõpetamise järel pühendus noor ja ettevõtlik mees talu arendamisele, tugi ja kaasamõtleja abikaasa Riina Rand, kes on Tartu ülikooli haridusega turismigeograafia magister. Nende tütar Timandra elab ja töötab Saksamaal, pojad Henri ja Alexander aitavad vanemaid jõudumööda.

Juuli alguses tähistas maaturismi pärliks kujunenud Maria talu 30. aastapäeva, järje­pideva tööga on rajatud ratsaspordikeskus, toimuvad rahvusvahelised hobuvõistlused, uudses konverentsi- ja puhkekeskuses arupidamised, kontserdid, peod.

Talu kunagine laut-küün on ümberehitamisel, sellest saab Pärnumaa tuntud turismi­marsruudi Romantilise Rannatee küün, piirkonna ajaloolise mälu talletaja, töö- ja õpitubade koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles