Kas oliiviõli kaob peagi poest? Eestlasest oliiviõli tootja teab vastust

Tiit Efert
Copy
Veronica Puhki oliivisalu saagist saab aastas keskmiselt 1000 liitrit ekstra väärisoliiviõli.

 
Veronica Puhki oliivisalu saagist saab aastas keskmiselt 1000 liitrit ekstra väärisoliiviõli.  Foto: Erakogu

Hiljutised pealkirjad hoiatasid, et Euroopa oliiviõli saab kohe otsa ja selle hind seetõttu kallineb. Kui kriitiline olukord tegelikult on, uuris Maa Elu Lõuna-Euroopas ise oliiviõli tootvatelt eestlastelt. Nemad kuuldusi oliiviõli kriisist ei kinnita, kuid möönavad siiski, et saak on tänavu väiksem, mullune õli on otsas ja hinnatõus paratamatu.

Keset Itaaliat Monte Roberto mäe lõunapoolsel nõlval Marches peavad Veronica Puhk ja filmimees Kristian Taska oliivisalu. Just neil päevil algas saagikoristus. „Võrreldes eelmise aastaga on saak väiksem,” kinnitas Puhk.

Hind sõltub kuludest

Kui suurt osa Euroopat tabas kevadel ja suvel kuumalaine ning meeletu kuivus, siis Kesk-Itaalias, eriti Põhja-Itaalias oli pikk, vihmane ja külm kevad. See mõjutas oliivipuude õitsemist ja tolmlemist. „Üleujutused ja rahetormid asendusid ka meil lõpuks kuumalainega. Seega sel aastal tuleb enamik Itaalia oliiviõlist lõunapiirkonnast. Kokku plaanitakse saada 230 000 kuni 250 000 tonni oliiviõli, mis on ligi 100 000 tonni vähem, kui planeeriti,” rääkis Puhk.

Tema sõnul mõjutab kliimasoojenemine kahjuks oliivisaaki kogu maailmas. Hispaania, kes on suurim oliiviõlitootja, kannatab taas pika põua tõttu. Eelmise aasta madalseis siiski ületatakse ja loodetakse koguda ligi miljon tonni oliiviõli. Ka Kreekas pole ilm helde olnud ja maastikupõlengud hävitasid enam kui 125 000 oliivipuud.

„Kui mõelda, et oliivipuu hakkab piisavalt vilju kandma alles 10–15aastaselt, läheb palju aega, enne kui uus salu tulusaks kasvab,” selgitas Puhk. Nende enda toodang praegu veel ei kannata. „Oleme väikeettevõtja, kes toodab keskmiselt 1000 liitrit ekstra vääris­oliiviõli aastas. Paneme suurt rõhku kvaliteedile, mitte kvantiteedile. Tean, et kui korjaksin oma oliivid oktoobrikuu lõpus, saaksin rohkem oliiviõli ja minu kulutused langeksid. Aga sihin seda esmast, kõige värskemat, polüfenoolidest rikast, pikantset ja maitserohket oliiviõli. See, mis jääb kurgus kibelema.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles