Iluaed ootab peagi talvepuhkusele sättimist

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kõrrelised kaunistavad aeda suve teisel poolel ja sügisel, aga ka talvel on härmatisega kaetud kõrrelised kenad vaadata.
Kõrrelised kaunistavad aeda suve teisel poolel ja sügisel, aga ka talvel on härmatisega kaetud kõrrelised kenad vaadata. Foto: Erakogu

Tänavune sügis rõõmustab iluaia omanikku. Kui tavaliselt on septembris mõni üksik öökülm lillepeenra pruuniks tõmmanud ning usinam aia­pidaja nüüdseks peenra nudiks lõiganud, siis praegu kõik veel rohetab ja kus sügistormid pole väga möllanud, seal sügislilledki õitsevad.

Pärnumaal Paikusel kasvava lopsaka iluaia perenaine Maie Vridolin (pildil) rõõmustas, et tõesti on veel nii palju õitsejaid, et kuidagi ei kibele kääride järele. „Mina lõikangi järk-järgult. Mis juba inetuks läheb, selle lõikan, aga päris puhtaks teen ilmselt alles novembris,” sõnas ta.

Tihtipeale seisabki aiaomanik küsimuse ees, kas lõigata pruuniks tõmmanud taimevarred tagasi juba sügisel või jätta see töö kevadeks. „See on igaühe enda valik, kas lõigata või mitte. Kes tahab, et kõik oleks korras, teeb juba sügisel ära, kui aga soovib, et ka talvel oleks peenral kõrgust, võib jätta kõik või valikuliselt lõikamata,” rääkis Vridolin.

Kõrrelisi Vridolin pigem ei soovita talveks tagasi lõigata. „Mõnesid võib ja mõnesid mitte, kui oled algaja ja teadmisi pole, ei tasu kõrrelisi enne talve lõigata. Need on ju talvel ilusad ning annavad koos lume ja härmatisega põneva efekti.”

Oma aias lõikab Vridolin kõik püsikud siiski sügisel tagasi, sest kevadel on taimemüügiga tegelejal väga kiire aeg. „Naudin ka seda, kui aed on juba sügisel ilusti korras,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles