Tankla pakub burksi kõrval kehakinnituseks hirvesuppi (2)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Maailma mainekaimal kokakunstivõistlusel Bocuse d’Or korduvalt Eestit esindanud Dmitri Roozi käe all tanklarestoranis taldrikule tõstetav ümbruskonna talunike toodang suudab maitsemeelt rõõmustada küll.

 
Maailma mainekaimal kokakunstivõistlusel Bocuse d’Or korduvalt Eestit esindanud Dmitri Roozi käe all tanklarestoranis taldrikule tõstetav ümbruskonna talunike toodang suudab maitsemeelt rõõmustada küll.  Foto: Karli Saul

Maanteeäärse tankla söögikoht kasutab toorainena 60 protsenti kodumaakonna talunike kasvatatut ning menüüs on road alates hirvesupist ja kohakotlettidest kuni vasikapraeni.

Just sellise menüü nuputas Pärnu külje all Saugas vast avatud Täkupoisi tanklarestorani tarbeks välja tippkokk Dmitri Rooz. Mees nentis, et loomulikult on otse tootjailt varutav tooraine kallim kui hulgilaost soetatu, kuid eesmärk oligi kasutada maksimaalselt ümbruskonnas kasvanut ja just sellest, mis kohapealt saada, ta menüü väljatöötamisel lähtuski.

Kohalik talumees toob kartuleid ja porgandeid. Ka munad, mesi, juust, kohupiim, võrsed – kõik on ümbruskonnas kasvatatud, isegi jahu tuleb lähikonnas tegutsevast veskist. Koha püütakse küll Peipsist, kuid plaan on ka Pärnumaa kala kasutama hakata.

„Burgeri valmistamisel kasutame Tori valla lihaveise liha, seened on kohalikust metsast. Ühtegi poolfabrikaati me ei kasuta, isegi leiva, majoneesi ja friikartulid teeme ise,” kinnitas Rooz.

Varem Pärnu restoranide nädalat korraldanud Kati Ruubel kasutas Täkupoisi restorani teenindusjuhi ametisse asudes ära oma kontaktid ja koos Rooziga valiti välja talunikud, kellelt tooraineid ostma hakatakse. Talunikud olid koostööaltid, see on mõistetav, sest kõigi soov on toodetele ostja leida. „Oma kaupa on keeruline müüa, eriti nüüd, kus inimesed on väga hinnatundlikuks muutunud,” nentis Ruubel.

Raskem küsimus on stabiilsuse saavutamine, vajab ju ­sajakohaline söögikoht aasta läbi samas suurusjärgus toorainet, aga põllumajanduses on suur roll hooajalisusel. „Keeruline on stabiilsust saavutada, sest tegijad ja kogused on väikesed, samuti tekib küsimus, mis saab, kui tootja haigeks jääb, köök peab ikka edasi tegutsema. Õnneks on meil suur köök ja suudame suurt lao­varu hoida,” tähendas Ruubel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles