ILM Läbi aegade kõige soojem september

Marko Kaasik
, keskkonnafüüsik
Copy
Soe sügis kostitas ilusa saagiga.
Soe sügis kostitas ilusa saagiga. Foto: Riina Martinson

Uus septembrikuu keskmine soojarekord on sündinud. Tartu-Tõravere vaatlusjaamas oli kuu keskmine temperatuur 15,5 kraadi, mis ületas kaua püsinud 1934. aasta rekordi 14,6 kraadi tervelt 0,9 kraadiga, olles sealjuures paljuaastasest keskmisest umbes neli kraadi soojem.

Nüüd juba kolmandalt kohalt leiame 1938. aasta septembri 14,1 kraadiga, edasi aastad 1866, 2006 ja 2018 (kõik 14,0 kraadi). Kliimasuvi ehk ööpäeva keskmine temperatuur üle 13 soojakraadi püsis täpselt septembri lõpuni ehk terve nädala üle võrdpäevsuse ajaga määratud astronoomilise suve.

Senine rekord ja sellest soojuselt järgmine september leidsid aset Eesti Vabariigi esimese perioodi lõpuaastatel, mil valitsesid mitu aastat järjest pikad soojad suved ja pehmepoolsed, kuid lumised talved.

Ilma on peetud üheks põhjuseks, miks tollal meie majandus üleilmse kriisi kiuste õitses – oli ju põllumajandus siis Eesti tähtsaim majandusharu. Tänavu tegid kevadine kuivus ja hilised öökülmad põllu- ja aiataimedele liiga, aga ilus suve lõpp päästis saagi osaliselt.

Suvele tagasi vaadates on huvitav, et neli kuud, juuni kuni september, moodustasid kaunis ühtlase mõõdukalt sooja suve, mil ei olnud ei väga kuumi ega väga jahedaid perioode.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles