Rekordiliselt soe september leevendas kevadsuvist söödanappust

maaelu.postimees.ee
Copy
Silotegu.
Silotegu. Foto: Elmo Riig

Eesti täppispõllumajanduse idufirma Paul-Tech analüüsis oma mullajaamade septembri andmete põhjal möödunud kuu ilmastiku- ja põllutingimusi ning nende mõju taimekasvule, põllutöödele ja saagile. Ülevaatest selgub, et enneolematult soe ja sademeterohke kuu toetas taimekasvu ja leevendas kevad-suvist söödanappust.

September oli õhutemperatuuri osas rekordiliselt soe – nii sooja septembrit pole varem olnud. Ka sademeid oli Eesti keskmisest tavapärasest enam. Paul-Techi põllujaamad mõõtsid külmakraade vaid ühel hommikul, 18. septembril, mil mitmel pool Eestis langes maapinna lähedal õhutemperatuur alla null kraadi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.

Kõige külmem oli Raplamaal, kus mitmel põllul langes õhutemperatuur alla ühe miinuskraadi. Selliste tingimuste korral oli oluline jälgida, et taimekaitsetöid tehes ei kahjustaks stressis taimikut.

Vett jagus kõikidele põldudele. Mullaniiskuse kaarti vaadates oli kuu lõikes enim niiskust Pärnu- ja Järvamaa muldades, mõnevõrra kuivemad olid Jõgevamaa mullad. Kuu alguses olid Saaremaa põllud väga vesised, ent kuu teiseks pooleks olukord paranes.

Kuna september oli soe ja vihmane, siis teravilja külvid tärkasid kiiresti ja taimik arenes jõudsasti. Sagedased ja tugevad vihmad muutsid põllud liialt pehmeks ja segasid külvitööd. Mõned põllud tuli külvata mitmes jaos, et maapind vahepeal taheneda jõuaks. Ka saagikoristuse aega tuli vihmade vahel tabada ja jagada seda maaharimise ja külvitöödega.

Rapsi kasvu tuli tänavu sügisel reguleerida, et talvituma mineva taime võrsumissõlm ei kasvaks liiga kõrgele ja taimik ei oleks liiga lopsakas. Sel aastal alustasid varasemad rapsi külvamisega juba juuli lõpus ja hilisemad augusti keskpaigas. Külvi ajast, väetamisest ja taimekaitsest tulenevalt oli rapsi taimik põlluti väga erinev – mõnel põllul põlvini ja vohav, teistel põldudel paistis muld veel kuu lõpus taimikust läbi. Üldjuhul saab öelda, et august ja september olid rapsi kasvuks soodsad.

Sügis leevendas tugevasti ka kevadsuvist söödanappust. Septembris tehtud rohuniited andsid head saaki, kuid vihmad ja kõrge õhuniiskus segasid silotegu. Vaalud ei närbunud korralikult, said vihma ja jäid ka pikemaks maha, mis vähendas sööda kvaliteeti.

Kuu lõpus algas ka maisi koristus. Sel aastal jäid maisi taimed küll madalamaks, ent kasvatasid, erinevalt eelmisest aastast, korralikud tõlvikud.

Mihklipäev välitöid ei lõpetanud - kõik külvid ei olnud veel maas ja maisikoristus jätkub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles