PÕNEV KATSETADA Tammetõrudest saab kohvi ja jahu

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Praegu on tammepuualused tõrudega rikkalikult üle puistatud, korjake taskud tõrusid täis ning prooviga neist kohvi ja pannkooke teha.
Praegu on tammepuualused tõrudega rikkalikult üle puistatud, korjake taskud tõrusid täis ning prooviga neist kohvi ja pannkooke teha. Foto: Marianne Loorents

Tõrud on maitsev toit paljudele loomadele ja lindudele, näiteks oravale, metsseale, mägrale ja rähnile. Ka inimene on tõrudest palju kasulikku leidnud. Ammu enne leivavilja leiutamist tehti tammetõrudest jahu. Teadlased arvavad, et esimesed leivapätsid küpsetati just tammetõrujahust.

Tammetõru on botaaniliselt üheseemneline puitunud kestaga pähkel, 1,5–3,5 cm pikk, ovaalse kujuga, läikivpruun, sooneline. Rohke tõrusaagiaasta kordub iga 4–8 aasta järel.

Tammetõrud sisaldavad 40–60% tärklist, 5% kiudaineid, 4% valke ning sama palju õlisid ja rasvu. Märkimisväärsel hulgal (kuni 15%) on tõrudes vett ja parkaineid (6–9%). Viimased takistavadki kõige rohkem tammetõrude söömist, teevad suutäie mõruks ja kibedaks ning neil on kootav (kokkutõmbav) toime seedekulgla limaskestadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles