Riho Terras: jabur, et rohelise mõtlemise ja põllumajanduse vahel on vastasseis

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Euroopa Parlamendi liige Riho Terras.
Euroopa Parlamendi liige Riho Terras. Foto: Madis Veltman

Läinud nädalal toimus Brüsselis Euroopa Rahvapartei korraldatud põllumajanduskonverents. Kui seal oli põhiteema, kuidas noori rohkem põllumajandusse meelitada, uurisime parlamendiliikmelt Riho Terraselt tema mõtteid Euroopa ja Eesti põllumajanduse kohta.

Kuulute Euroopa Parlamendis põllumajanduskomisjoni ja olete põllumeeste huvide eest seisva Euroopa Rahvapartei liige. Mis on põhilised põllumajandusvaldkonna teemad, millega parlamendis iga päev tegeletakse?

Praegu on aktuaalsed kõik ­Euroopa Komisjonist tulevad roheinitsiatiivid, mis kevadel päädisid tõsise vastasseisuga. Nimelt oli looduse taastamise määruses pandud suur rõhk põllumajandusele. Olukorras, kus on sõda ja Euroopas tervikuna on väga halvad ilmastiku- ja loodustingimused, ei saa panna põllumeestele lisaks roheleppest tingitud lisakohustusi. See mõjuks neile nii, et nad ei saa oma äri enam edasi ajada. Tahtsime (Euroopa Rahvaparteiga, EPP – toim.) kogu selle määruse tagasi saata, see ei õnnestunud. Aga saime sealt välja need teemad, mis puudutasid otseselt põllumajandust.

See viis olukorrani, kus Ursula von der Leyen oma kahe nädala taguses kõnes ütles, et vajalik on dialoog. Siiani ei ole roheleppe tegijad ja põllumehed ühe laua taga istunud. EPP on kogu aeg seisnud selle eest, et rohelepe on vajalik, aga see ei tohi tulla konkurentsivõime ja toidujulgeoleku arvelt. Nii lihtne ongi.

Aga „rohestamine” läheb ju edasi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles