Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Saagikoristusega pole vaja ülemäära kiirustada

Copy
Kõrvitsad on ühed külmaõrnemad köögiviljad ja need tuleks öökülmade eel varju alla viia või katteloori alla peita.
Kõrvitsad on ühed külmaõrnemad köögiviljad ja need tuleks öökülmade eel varju alla viia või katteloori alla peita. Foto: Margus Ansu

Sügis on praegu soojapoolne ja seega ei pea köögiviljasaagi koristamisega kiirustama.

Külmakartlikud on kõrvitsalised (kõrvitsad, kabatšokk, patisson, arbuus, melon) ja soovitatav on need katta kattelooriga. Kui öösel lubab juba miinus kahte kraadi, võiks viljad koristada. Katteloori võib taimedele jätta kuni külmaperioodi lõpuni. Kõrvitsalised viige hoiule kuiva ilmaga ja viljadele jätke viljavars alles, samuti arvestage, et kõrvitsat ei tõsteta viljavarrest. Talviseks säilitamiseks jätke vaid vigastamata kooreosaga viljad.

Saagikoristamise võivad varasemaks tuua liiga vihmased ja niisked ilmad. Arbuusi- ja meloniviljad koristage juba enne öökülma. Need säilivad paar nädalat pimedas kuivas hoiuruumis.

Juurviljad (porgand, pastinaak, juurseller, söögipeet, kaalikas) paisuvad sooja ilmaga ja saagi koristamisega pole kiiret. Tänavu on söögipeet kasvanud suureks, seega kui ei soovi, et need oleksid väga kaalukad, viige söögipeet keldrisse.

Porgandi varajased sordid vajavad koristamist, sest nende lehed on liiga väikesed ega kata enam hästi juurvilja ülemist osa. Külmakahjustusega (alates 2 külmakraadist) halveneb porgandite säilivus.

Tagasi üles