Itaallased käisid lammaste ja kitsede kunstseemendamist õpetamas

Tiit Efert
Copy
Antonio Spezzigu (punases) käis Eestis õpetamas, kuidas laparoskoopilisel teel kitsi ja lambaid seemendada.

 
Antonio Spezzigu (punases) käis Eestis õpetamas, kuidas laparoskoopilisel teel kitsi ja lambaid seemendada.  Foto: Tiit Efert

Itaaliast Sardiiniast pärit veterinaarid Antonio Spezzigu ja Claudia Caporali käisid septembri alguses Tartumaal Nõo lähedal Viinamärdi piimalambafarmis ja Võrumaal Missos asuvas Andri-Peedo kitsefarmis laparoskoopilisel teel loomi seemendamas. Nad õpetasid seda protseduuri ka kohalikele veterinaaridele.

Viinamärdi talu Itaaliast pärit peremehe Denis Pretto sõnul pole Eestis varem sellist meetodit kasutatud. Spezzigu ja Caporali on kogenud spetsialistid, Caporali hindab sperma kvaliteeti ja Spezzigu viib protseduuri läbi. Caporali näitas, kuidas ta oma tööd teeb: arvutiekraanilt oli näha spermarakkude liikumine. „Mida elavam see on, seda parem kvaliteet,” kinnitas ta. Spezzigu nime järgi on ühele protseduuri kirjeldusele nimi antud. See tähendab, et ta on valdkonnas silmapaistev suunanäitaja ja paljude veterinaaride eeskuju.

Eestist osales koolitusel mitu veterinaari ja lambakasvatajat ning üks veterinaar Lätist. Tegemist oli n-ö käed-küljes-koolitusega, kus kõik osalejad said võimaluse Spezzigu valvsa pilgu all protseduuri teha. Spermadoos viiakse peenikese kateetriga otse looma munajuhasse, mis annab märksa suurema tiinestuse protsendi. Sellele eelneb lammaste munasarjade ultraheliuuring. Lammastele ei näinud protseduur vaeva tegevat. Loomulikult olid nad saanud tuimastust, toimingu ajal olid nad rahulikud ja pärast kepsutasid kaaslaste juurde, nagu poleks midagi olnudki.

Pretto sõnul tulid Antonio ja Claudia Sardiiniast, kus elab neli miljonit lammast, 95 protsenti nendest piimalambad. „Need farmid, mida nad veterinaaridena hooldavad, on paari tuhande pealised ning nad teevad seda tööd iga päev,” kinnitas ta.

Odavam, aga tõhusam

Pretto sõnul on tal vaja lammaste geenibaasi uuendada. Sperma oli toodud Prantsusmaalt. Õnneks jõudis see lennukiga kiirelt Tallinna ja sealt Viinamärdile. „Kui ma peaksin sealt tooma jäära, tähendaks see tuhandeid kilomeetrit sõitmist läbi Euroopa. See oleks looma jaoks meeletu stress. Nii on palju odavam, kui ostame sperma ja toome selle siia,” selgitas Pretto. Geenibaasi on tarvis uuendada, et vältida suguluspaaritusi, mida ühe farmi piires paratamatult tekib. „Saan uued isad oma lammastele,” lisas Pretto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles