Köögiviljad ja rohelised tomatid purki

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Marineeritud kivipuravikud.
Marineeritud kivipuravikud. Foto: Vanaema Hoidised

Sikutasite peenrast välja kõveriku porgandi või kasvas kapsapea lõhki. Sellised viljad pikalt ei säili. Raisus kaup? Hoopiski mitte, tunnike tööd ja saate neist imehea aja kokkuhoidja pimedateks talveõhtuteks, kus pärast pikka tööpäeva kohe üldse ei viitsi söögitegemisele aega kulutada.

Nimelt on praegu hea värsked köögiviljad supipõhjadeks purki pista.

Äsja hoidisteraamatu ilmutanud Ülle Solovjova, kes paljudele raamatusõpradele ka Väikese Myy nime all tuttav, julgustab rohkem katsetama. „Praegu on just õige aeg teha aedvilja- ja kõrvitsahoidiseid, supipõhjasid ning kui pole veel öökülma olnud, siis ka seeni,” loetles ta.

Kasvuhoonest ämbrite viisi tulevad rohelised tomatid võib samuti hoidisteks teha. „Rohelist tomatit saab nii marineerida kui hapendada, saab ka moosi keeta. Enne tarvitamist on soovitatav rohelised tomatid paar minutit keevas vees kupatada, siis juba võib neid rahulikult kasutada,” juhatas Solovjova.

Praegu on ideaalne valmis teha toekad ja kõhtu täitvad hautised ja supipõhjad. „Seda enam, et aiamaalt üles võetud juurvilja hulgas on väiksemaid ja vigase kujuga vilju, mida säilitada ei tahaks, hoidistena on need aga kenasti ära kasutatud,” soovitas Ülle Solovjova. „Supipõhjad on kiire elurütmi juures lausa asendamatud abilised, et toit kiiresti ja vähese vaevaga lauale jõuaks. On vaja koorida vaid paar kartulit ja keema panna, pruunistada pannil hakkliha või vorsti või enda konserveeritud liha. Kui kartulitükid pehmed, segada kõik kokku ja söök on valmis loetud minutitega.”

Solovjova enda konkurentsitu lemmik on peedisupp, mille retsepti selle loo lõpust leiate.

Õunauputuse aeg

Piirkondades, mida öökülmad säästsid, on praegu tõeline õuna­uputus. Kui kõht on täis söödud ja moosivaru valmis keedetud, siis mida veel nendega peale hakata?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles